Bridgeproject brengt ouderen in beweging

Array

Bridge- en beweegproject Denken en Doen helpt tegen eenzaamheid en zet ouderen in beweging
De helft van de Nederlanders beweegt onvoldoende. Terwijl voldoende dagelijkse beweging juist goed is voor gezondheid, zelfredzaamheid en welbevinden. Ouderen ontbreekt het echter nog al eens aan een sociaal netwerk om samen te bewegen, wat stimuleert om het vol te houden. Daarbij komt dat een miljoen Nederlandse ouderen aangeeft zich vaak eenzaam te voelen, met kans op depressie en lichamelijke inactiviteit. De laatste jaren zijn veel programma’s ontwikkeld om lichaamsbeweging te stimuleren. Eén van die programma’s specifiek voor ouderen (55+) dat zich richt op zowel eenzaamheid als op voldoende fysieke activiteit, is Denken en Doen.

Sociale netwerken
Denken en Doen wordt georganiseerd vanuit de Nederlandse Bridge Bond met als insteek het vormen van sociale netwerken van ouderen. Het bridgen is geen doel op zich, maar een middel om de mensen aan elkaar te binden en vervolgens beweegactiviteiten te stimuleren. Via wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur maken ouderen gedurende 1 jaar onder begeleiding kennis met bridge. Per project nemen ruim 50 mensen deel en in de lessen is veel aandacht voor de sociale contacten. De eerste lessen worden in wisselende samenstellingen gespeeld voor voldoende interactie. Wanneer de mensen elkaar al wat beter kennen, worden ze gestimuleerd gezamenlijk te bewegen. De mogelijke ‘beweegactiviteiten’ varieren van het aanbod van lokale verenigingen en instanties, tot wandel- en fietsroutes.

Enthousiast
Denken en Doen lijkt een positief effect te hebben op het bewegen van ouderen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Het lijkt bovendien aannemelijk dat het project eenzaamheid vermindert door de sociale contacten of aansluiting bij een club of vereniging. Van de deelnemers is 27% van plan in de toekomst meer te blijven bewegen dan ze deden voor deelname aan Denken en Doen. Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van NOC*NSF en de Nederlandse Bridge Bond.

Zinvol
NIVEL-onderzoeker Chantal Leemrijse: “Denken en Doen lijkt een zinvol project dat binnen iedere gemeente met relatief weinig inspanning kan worden ingezet.” Op dit moment wordt onderzoek met een controlegroep uitgevoerd naar de effecten van Denken en Doen bij een grotere groep deelnemers. De resultaten van dit onderzoek worden eind 2010 verwacht.

Zie ook www.bridge.nl > bridge & samenleving
Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen