Alzheimer Nederland vergelijkt verkiezingsprogramma’s met betrekking tot dementie

Array

Wilt u ook weten wat de plannen zijn van de verschillende partijen rond dementie? Alzheimer Nederland heeft uit de verkiezingsprogramma’s en de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) enkele relevante passages geselecteerd.

Wij hebben de volgende zes onderdelen van de verkiezingsplannen uitgelicht:

  1. Noemt men dementie/ ziekte van Alzheimer expliciet?

    CDA, PvdA, Groen Links, ChristenUnie en SGP noemen dementie expliciet in hun plannen. Bekijk de citaten.
    SP, VVD, PVV, D66, PvdD en Trots Op Nederland zeggen daarentegen niet speciaal iets over dementie en de ziekte van Alzheimer.

  2. Plannen over het scheiden van wonen en zorg

    Als de kosten voor wonen en zorg gescheiden worden, dan gaan zorginstellingen de huur en servicekosten direct in rekening brengen bij de bewoners.  Het is de bedoeling dat zorginstellingen hierdoor sterker worden geprikkeld om zich te richten op de wensen van de bewoners. Bewoners kunnen via een huurtoeslag of verlaging van eigen bijdrage compensatie krijgen voor de toegenomen woonkosten.

    CDA, PvdA, ChristenUnie, SGP, VVD, Groen Links en D66 kiezen voor het scheiden van wonen en zorg in de CPB-doorrekening, de SP en PVV niet.

  3. Aangepaste of kleinschalige zorg- en woonvormen en domotica
    CDA, PvdA, PVV, Groen Links en PvdD pleiten voor meer kleinschalige zorg- dan wel woonvormen en domotica. Bekijk de citaten hierover in de verkiezingsprogramma’s.

    De SP, VVD, ChristenUnie, D66, SGP en Trots op Nederland noemen geen plannen op dit terrein.

  4. Opvallende relevante bezuinigingen
    Alle partijen kondigen bezuinigingen aan in de langdurige zorg. De aard en de mate van de bezuinigen varieren sterk. Deze bezuinigingen zullen (deels) ook mensen met dementie en hun mantelzorgers treffen. Bekijk de citaten hierover in de verkiezingsprogramma’s.
  5. Extra uitgaven
    Een aantal partijen doen extra uitgaven relevant voor mensen met dementie en hun familie. Deze extra uitgaven komen uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van het Centraal Planbureau (CPB).

    • PvdA trekt meer uit voor wijkverpleegkundigen.

    • SP “stelt extra geld ter beschikking om meer zorg te kunnen verlenen en om de werkdruk in de verpleging en verzorging te verlichten.”

    • PVV “zorgt voor 10 000 extra banen in de verzorging en verpleging. Extra salarisverhoging van verzorgenden in verpleeg- en verzorgingstehuizen.”

    • GroenLinks “intensiveert in de wmo ten behoeve van thuiszorg, mantelzorg en kleinschalige voorzieningen in de wijk en investeert in personeel, opleidingen en loopbaanmogelijkheden in de langdurige zorg en voor het stimuleren van kleinschalige zorg.”

  6. Hoofdlijnen voorgestelde stelselwijzigingen AWBZ
    In de AWBZ tabel zijn de voorgestelde stelselwijzigingen in de AWBZ door de verschillende partijen uitgesplitst. De tabel is exclusief de gehandicaptenzorg. Sommige partijen willen grote delen van de AWBZ overhevelen naar de gemeentes (WMO), andere naar de verzekeraars (ZvW).

Bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen