Prof.Dr. Bob Smalhout genoot op draaiorgeldag in Openluchtmuseum

Array

Vandaag werd het draaiorgel de Cello (Carl Frei – 1928) feestelijk in gebruik genomen na een ingrijpende restauratie, die werd mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Prof.dr. Bob Smalhout- anesthesioloog was ook aanwezig en genoot zichtbaar van het pas gerestaureerde draaiorgel. Hij liet zich uitgebreid voorlichten over het orgel. Een ontspannen Smalhout had veel plezier en niets leek meer te herinneren aan de tumultueuze week die achter hem lag. De bekende arts kwam eerder deze week in het nieuws vanwege  wapenbezit. De politie maakte op 5 juni 2010 bekend dat er in zijn woning in Bosch en Duin een automatisch vuurwapen en drie handvuurwapens zijn gevonden waarvoor hij geen vergunning had.  Of Professor Smalhout werd gearresteerd en weer om medische redenen werd vrijgelaten is onduidelijk. En daarmee wilde de redactie de ex-anesthesioloog ook niet mee lastig vallen op deze mooie dag. Het is wel onbegrijpelijk allemaal. Volgens velen is Smalhout een uiterst integer persoon. Dat hij een wapenverzamelaar is, weet iedereen. De zorgen rondom de kwestie van illegaal wapenbezit leken vandaag heel ver weg.

Het draaiorgel de Cello dat na een verblijf van 41 jaar in Canada voor het eerst weer in Nederland te horen zal was trok ook de bijzondere aandacht van de markante Professor. Het orgel, dat in 1927 door Carl Frei te Breda werd gebouwd, was vroeger zeer bekend in Amsterdam. In 1967 werd de Cello geexporteerd naar Canada. Daar deed het dienst als muzikale omlijsting van de klompen- en tulpenfeesten die door Nederlandse emigranten werden georganiseerd. De oude exploitant uit 1928, droeg de bijnaam “Halve Benen” omdat hij bij een ongeluk zijn onderbenen verloor. Stukken autoband dienden als schoenen.

Het Canadese klimaat en gebrek aan vakkundig onderhoud deden het pierement echter geen goed en al snel speelde het niet meer naar behoren. Een volledige restauratie bleek noodzakelijk. In 2008 stemde de Dutch Canadian Club in Edmonton in met een ruil van de Cello voor een minder kwetsbaar draaiorgel. Het NFD bemiddelde bij deze ruil en maakte de restauratie van de Cello financieel mogelijk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen