Twee procent van de medewerkers in de zorg is op zoek naar een baan buiten de zorg

Array

Op 18 mei 2010 was in diverse media te lezen dat er een ware leegloop in de Zorg dreigt plaats te gaan vinden. De Volkskrant kopte met ‘Grote leegloop dreigt in de zorg’, in het Algemeen Dagblad werd gemeld ‘Zorgpersoneel dreigt massaal op te stappen’, in de Telegraaf stond ‘Leegloop dreigt in Zorg’ en op de website van de NOS ‘Helft van zorgpersoneel overweegt een overstap’. Deze berichten waren gebaseerd op de resultaten van de ‘Nationale Zorgenquête’, een onderzoek van zorgverzekeraar Menzis, waaraan ruim 4.000 werkenden in de Zorg (en jeugdzorg) hebben deelgenomen.

Verloopcijfers laten zien dat het werkelijke verloop in de Zorgsector in 2008 varieert (per branche) tussen de 3 en 6% (Bron: PGGM-gegevens). Het betreft hier het percentage mensen dat daadwerkelijk de sector verlaat (netto verloop). Het Werknemersonderzoek dat Kiwa Prismant in 2009 onder ruim 12.000 werknemers in de Zorg heeft gehouden, laat zien dat 10,4% van de werknemers op zoek was naar een andere baan. Van deze mensen was bijna een vijfde op zoek naar een baan buiten de Zorgsector, terwijl 77% op zoek was naar een baan binnen de Zorg. Dit betekent dat in 2009 in totaal 2% van de werknemers in de Zorg op zoek was naar een baan buiten de zorg. Het beeld is dus lang niet zo schrijnend als wordt voorgehouden.

Uit beschikbare cijfers blijkt verder dat mensen die werkzaam zijn in de Zorgsector hun werk over het algemeen met veel plezier doen. Zij vinden hun werk zinvol en inhoudelijk leuk en ze zien hun werk veelal als een roeping. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd om zorg te dragen voor het welbevinden van clienten en patienten.

Dat betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen: er zijn ook zaken die verbeterd kunnen worden zodat werken in de Zorg nog aantrekkelijker wordt. En als 50% van de werknemers in de zorg wel eens nadenkt over een baan buiten de zorg, moet dat wel als een belangrijk signaal gezien worden. Maar er zit nog heel veel ruimte tussen ‘er wel eens over nadenken’ en daadwerkelijk de Zorg de rug toekeren.

Bron: Prismant, Artikel mensen in de zorg (pdf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen