Casemanagement Dementie bespaart 4,5 miljard euro

Array

De verkiezingen houden de gemoederen bezig. Promovendus Henk Kraijo (62 jaar) luchtte zijn hart in de volgende mail: Het is zowel verbazingwekkend als beschamend dat de politieke partijen niet zorgen voor structurele financiering van casemanagement voor dementerenden en hun mantelzorgers. In 2002 verscheen het advies Dementie van de Gezondheidsraad. Daarin voorspelde de Raad een noodzakelijke jaarlijkse capaciteitsgroei van 1300 intramurale plaatsen gedurende de periode 2001 tot 2010. In plaats daarvan werd in 2004 het Landelijk Dementie Project (LDP) gestart met als doel binnen de bestaande kaders verbeteringen in de dementiezorg te realiseren.

Vrijwel het gehele land heeft in regionaal verband vele verbeteringen gerealiseerd. Na afloop van die periode in 2008 was de unanieme aanbeveling aan de overheid de kaders aan te passen zodat casemanagement structureel beschikbaar zou komen. Dat zou ons een stuk verder helpen was de algemene conclusie. Maar nee, in plaats daarvan werd in 2008 opnieuw een landelijk project gestart. Het Landelijk Netwerk Dementie (LND). Ook weer met als opdracht verbeteringen te realiseren. Het financieringskader werd niet aangepast. Het structurele knelpunt werd dus niet opgelost.

Begrijpelijk dat de roep van Alzheimer Nederland nog krachtiger klinkt naar de politiek te zorgen voor een wettelijke verankering van casemanagement. Dat politieke partijen nog steeds niets doen is des te meer onbegrijpelijk omdat  casemanagement naast een inhoudelijk rendement (verbetering kwaliteit van leven en vergroting draagkracht van mantelzorgers) ook een financieel rendement oplevert. Diverse studies tonen dat aan.

Uit mijn onderzoek naar volhoudtijd van mantelzorgers van thuiswonende dementerenden blijkt dat door adequaat casemanagement de opname in redelijkheid met 3,7 maanden kan worden uitgesteld. Op macroniveau bij een groei van 250.000 dementerenden tot 2050 een besparing aan verpleegdagen van 3,7 x 30 x 250.000 x € 163 (tarief ZZP 5) = 4,5 miljard.

De gedreven Kraijo die op zijn 65ste verjaardag wil promoveren, wisselt graag van gedachten over  met al wie maar wil. Hij heeft als emailadres [email protected].    Op het congres recente ontwikkelingen in ketenzorg en geïntegreerde zorg geeft Kraijo een workshop over bovenstaande problematiek. Wilt u die bijwonen en een keuze maken uit 19 andere workshops? Wilt u weten wat de regering van plan is met de zorgprogramma’s voor dementerenden?  Kom dan naar dit congres met vele goede praktijkvoorbeelden van geïntegreerde zorg uit vooral Nederland maar ook uit Duitsland en de USA. Klik hier, lees de uitvoerige brochure en deel uw ervaringen met collega’s en eventueel met minister Klink en experts.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen