CJG is de pedagogische Eerstelijn

Array

Een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) biedt hulp bij opgroeiproblemen en opvoedproblemen van kinderen en ouders. Zij is ook gericht op het voorkómen van problemen.  Zo’n centrum doet zo veel mogelijk zelf en zo vroeg mogelijk. Indien een CJG er niet uitkomt, verwijst zij door naar bureau jeugdzorg, jeugdpsychiaters of andere tweedelijnszorg. Op deze wijze functionerend vormt een CJG de pedagogische eerstelijn die nauw samenwerkt met eerstelijnsgezondheidszorg en onderwijs. Voor kinderen, ouders en andere jeugdprofessionals die problematiek signaleren zijn deze centra laagdrempelig.

Deze omschrijving gaf prof.dr. Guus Schrijvers tijdens een brainstormsessie op het Nationaal Jeugd Instituut (NJI), die dezer dagen plaatsvond onder leiding van senior NJI medewerker Bert Prinsen. Tijdens de sessie deelden experts van diverse nationale instanties en onderzoeksinstellingen hun kennis. Halverwege de brainstormsessie ontstond behoefte aan definiering van een CJG. De definitie van Schrijvers –die voor hem vanzelfsprekend is- werd niet gedeeld door sommige andere experts. Een van hen zag als doel: het opvoeden van kinderen wordt meer een publieke taak. Daardoor wordt het monopolie van ouders op het opvoeden van hun eigen kinderen doorbroken. Het CJG brengt die ouders met elkaar in contact en faciliteert de publieke opvoeding.

Hulpverlening is geen kerntaak van het CJG.  Deelnemers aan de brainstormsessie waardeerden de scherpe en scherpzinnige gedachtenwisseling enorm. Consensus bestond over het grote belang dat gemeenten die met een CJG beginnen, zelf doelstellingen formuleren in termen van visie, takenpakket, doelgroepen, zorgpaden en beschikbare competenties van professionals. Gemeenten mogen niet stoppen bij het neerzetten van een gebouw, het realiseren van een bestuurlijke fusie en het vaststellen van een budget.

Op het CJG-congres op vrijdag 24 september van NJI, GGD Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) en Julius Centrum gaat de permanente discussie over visie en missie van CJG’s voort.  Op dit congres geven drie (inter)nationale experts hun visie op CJG voor de periode 2010-2014. Maar liefst twintig workshopinleiders  delen hun ervaringen met het eigen goede praktijkvoorbeeld met de congresdeelnemers. Wilt u naar dit congres en in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen? Klik dan hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan. In het najaar gaan de genoemde nationale experts weer brainstormen en kennis delen. Vind u dat u daarbij hoort? Stuur dan een mail naar Schrijvers secretaresse Annet Esser op [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen