Evaluatie gaat vooraf aan experiment

Maandag 31 mei stond op deze site een verslag over een plenaire discussie tijdens het congres Samen Innoveren Loont, dat op 28 mei op de Universiteit Utrecht plaatsvond. Het debat ging over onder meer de trage procedures van ZonMw, de onduidelijke onderbouwing voor af- en toewijzing van evaluatie van innovaties en het gebrek aan samenhang tussen NZA_ en ZonMw procedures.

ZonMw directeur Henk Smid reageerde promt met een mail met de volgende tekst: Het is spijtig dat ZonMw niet op het congres Samen Innoveren Loont van 28 mei jl. aanwezig was om vragen over procedures en criteria  en eventueel de genoemde casus te beantwoorden. Er  vinden momenteel zeer veel bijeenkomsten  plaats over innovatie en de daarbij behorende belemmerende en bevorderende factoren. De beschreven problematiek (…) komt op al deze bijeenkomsten aan bod. De grote uitdaging voor ons allen is om deze handschoen op te pakken en te zoeken naar oplossingen die aan de problemen tegemoet komen zonder transparantie en rechtvaardig handelen uit het oog te verliezen.  De partijen van de ZorgInnovatieWijzer (CVZ, NZA, ZonMw) hebben hierover reeds afspraken gemaakt in het begin  van dit jaar (zie de rapportage van de ZorgInnovatieWijzer van januari 2010).

Het starten van de evaluatie voordat het experiment begint, hetgeen betekent dat vraagstelling en te verzamelen gegevens zijn bepaald voordat het experiment -mèt een voormeting- van start gaat, is een van de oplossingen die bijdraagt aan een groter inzicht in het belang van een innovatie.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen