Vanaf 24 september worden Centra voor Jeugd en Gezin professioneel

De afgelopen vier jaar hebben vele gemeenten Centra voor jeugd en Gezin (CJG’s) opgericht. Die staan er nu als een huis. Maar dat is het dan ook. Want veelal zijn die centra nog niet professioneel ingericht. Er bestaan nog geen afspraken over een gezamenlijke voordeur en triage voor de verschillende opvoedondersteuners in CJG’s. De taakverdeling en beslisbomen tussen de professionals zijn nog niet op orde. Of die zijn nog niet in ondersteunende software programma’s vastgelegd. Ook hebben sommige professionals nog niet de competenties om de diverse vormen van vroeghulp bij opvoeden en opgroeien te bieden. Verder is er ook nog veel werk aan de winkel voor de relaties met de Zorg Adviesteams van de basis en middelbare scholen, met de eerstelijn en met de Bureaus Jeugdzorg. Contacten met de ROC’s en het Middelbare Beroeps Onderwijs (MBO) komen nu pas hier en daar op gang.

Nu het huis van de CJG’s er staat, is het tijd voor de professionele inrichting ervan in de jaren 2010 -2014, ofwel de periode van nieuwe gemeenteraden, wethouders, een nieuwe regering en  grote kortingen op de overheidsfinancien. Hoe het staat met de professionalisering en met de plannen daarvoor komt aan de orde op het congres Recente lokale, regionale, nationale en internationale Ontwikkelingen in het professionele zorgaanbod van jeugdgezondheidszorg en opvoedondersteuning vanuit Centra voor Jeugd en Gezin. Dat vindt plaats op vrijdag 24 september op de Universiteit Utrecht. Het Julius Centrum organiseert dit congres in samenwerking met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Artsen Jeugdgezondheid Nederland (AJN), GGD Nederland en het Nederlands Jeugd Instituut. Als plenaire inleiders treden op de Inventgroep voorzitter Jo Hermans die terugblikt en vooruitblikt op het gedachtegoed van deze groep.

De Inventgroep lanceerde vijf jaar geleden het concept van de CJG’s. De Londense hoogleraar Edward Melhuish evalueerde de 750 Engelse CJG’s. Hij houdt een plenaire lezing over de recente ontwikkelingen  met de child centers in Engeland. AJN-voorzitter en jeugdarts Elise Buiting schetst recente professionele ontwikkelingen in de Nederlandse CJG’s. Het congres staat onder leiding van jeugdarts en UMC Utrecht coördinator Public Health onderwijs Elly de Leeuw. Twintig workshops vinden plaats over goede professionele praktijkvoorbeelden van alle disciplines die in een CJG voorkomen.  Wilt u naar dit congres? Klik dan hier,  lees de prachtige brochure en meld u aan. Neem een collega uit uw organisatie mee. U kunt niet in uw ‘eentje’ alle congresactiviteiten volgen.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen