‘Future Leaders Health’ bekendgemaakt

Array

Tien toekomstige zorgprofessionals naar Afrika voor uniek opleidingsprogramma
VvAA heeft bekend gemaakt welke studenten en pas afgestudeerde medici en paramedici van 3 tot en met 18  juli naar Afrika gaan voor het ‘Future Leaders Health programma’. Dit nieuwe, unieke opleidingsprogramma heeft als doel de persoonlijke groei en leiderschapskwaliteiten van toekomstige zorgprofessionals te stimuleren en bevorderen. De tien jonge professionals krijgen de kans om op locatie in Kenia samen met tien Afrikaanse collega-studenten te werken aan verschillende projecten die betrekking hebben op het gemeenschappelijke programma van VvAA en AMREF Flying Doctors: bouwen aan een gezondheidsnetwerk. Gedurende het project worden zij intensief begeleid door professionele coaches en vooraanstaande ‘mentor’ zorgprofessionals die hun sporen hebben verdiend in de gezondheidszorg.

Na een uitgebreide selectieprocedure waarbij kandidaten diverse rondes hebben doorlopen, werd afgelopen vrijdag 4 juni tijdens een speciale ‘Future Leaders Health’ inspiratiedag bekend gemaakt welke tien studenten en pas afgestudeerden naar Afrika gaan. De jury bestaande uit gerenommeerde zorgprofessionals waaronder Bas Eenhoorn (voorzitter KNGF), Chirfi Guindo (managing director  MSD Netherlands), Tineke Hirschler (voorzitter Raad van Bestuur Deventer Ziekenhuis), Jan Kimpen (voorzitter Raad van Bestuur Universitair Medisch Centrum Utrecht) en Jaap Maljers (directeur Plexus Medical Group heeft de keuze op basis van alle uitgevoerde opdrachten bepaald. Jan Kimpen licht toe: “ik ben diep onder de indruk van de gedrevenheid van deze jonge mensen om iets van hun leven te maken en dat deels te doen uit altruïstische overwegingen. De activiteiten die ze reeds naast hun veeleisende studies ontplooien, spreken in dit verband boekdelen.”

Mentoren
Ook de mentoren die de jonge professionals gaan begeleiden, werden op 4 juni bekendgemaakt. Dit zijn medische en paramedische professionals die lid zijn van VvAA en die hun sporen hebben verdiend in de gezondheidszorg als inspirerende ‘leiders’. Vanaf de tweede week van het programma in Kenia staan zij hun toekomstige collega’s bij in het vervullen van hun opdrachten. Samen met de studenten werken zij aan de (resultaatgerichte) projecten. Het inzicht en de ervaring van deze vakvolwassen professionals helpt de Future Leaders Health de puntjes op de ‘i’ te zetten. De zakelijke en persoonlijke ervaringen van de mentoren zijn een bron van inspiratie voor de leiders van morgen.

Het programma in Afrika
In Afrika gaan de Nederlandse studenten en pas afgestudeerden samen met hun Afrikaanse  jonge collega’s ter plekke aan de slag met de opzet en uitvoering van werkzaamheden voor het gemeenschappelijke programma van VvAA en AMREF: bouwen aan een gezondheidsnetwerk in Afrika. Dit programma is gericht op het systematisch verzamelen, analyseren en delen van gedetailleerde informatie over de gezondheid van de bevolking van Kenia. Deze informatie wordt vervolgens toegankelijk gemaakt voor onder andere (lokale) overheden, ziekenhuizen en nationale zorginstanties. Op basis hiervan kan er veel beter worden ingespeeld op en geanticipeerd worden op gezondheidsvraagstukken van kwetsbare groepen als jonge vrouwen. Op de langere termijn kunnen de cijfers en gedetailleerde informatie bovendien helpen om het landelijke gezondheidsbeleid en het toewijzen van financiele middelen te beïnvloeden.

Veel meer dan alleen vakkennis
Het Future Leaders Health programma maakt deel uit van het langdurige partnerschap dat AMREF Flying Doctors en VvAA begin 2009 zijn aangegaan. Het FLH programma sluit aan bij het streven van VvAA om haar leden waar mogelijk te ondersteunen bij niet -medische aspecten van hun vak. Evert Greup, directievoorzitter VvAA: “Van zorgprofessionals wordt steeds meer gevraagd dan alleen vakkennis. Men wordt geacht buiten de grenzen van de eigen werkkring te kunnen treden, intensief samen te werken met andere disciplines en goed om te gaan met veeleisende patienten die zich steeds meer opstellen als ‘klant’. Het programma biedt toekomstige zorgprofessionals de mogelijkheid om te werken aan cruciale dimensies van leiderschap. Daarbij komen vragen aan bod als ‘wat drijft jou als een goede allround professional?’ of ‘hoe presenteer en acteer jij zelf in een groep’ en ‘hoe bereik jij je doel? Dit programma biedt jonge zorgprofessionals handvatten om daadwerkelijk verschil te maken in de zorg.“

Kandidaten Future Leaders Health 2010

Roepnaam OpleidingSchoolLeerjaar
Eline van der SluisfysiotherapieUtrecht3
Renée WalhoutGeneeskundeUtrecht5
Tamara PaffGeneeskundeLeiden6
Edin HajderGeneeskundeGroningenmaster
Thomas GresnigtGeneeskundeGroningen5
Rosemarijn van DisDiergeneeskundeUtrecht6
Johanneke TummersSUMMA geneeskundeUtrecht1
Michael de Neeree tot BabberichGeneeskundeAmsterdam3
Regien BerendschotVerloskundeMaastricht3
Jan Willem Herman Leonard BoldinghGeneeskundeGroningen4

Mentoren Future Leaders Health 2010

naamberoep
Corinne van de Venbasisarts
Arthur Bernaert(verzekerings)arts
Kees in’t Veldhuisarts
Marianne Begemannarts
Clara van Zinnicq Bergmannfysiotherapeut/docent/MBA
Tonny Filedt Kokarts
Erik Gosteliedierenarts

Recente artikelen