12 juni Erasmus MC: “Leken kruipen even in de huid van chirurg”

Bijna 400 mensen bezoeken Erasmus MC Vriendendag
Honderden ‘vrienden’ van het Erasmus MC krijgen zaterdag 12 juni een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Ze kunnen onder andere ontdekken hoe het voelt om zelf te opereren, meelopen op de Spoedeisende Hulp, de snijzaal bezoeken en binnenstappen in een unieke medische 3D bioscoop.  De Vriendendag begint om 10.00 uur.

Het is de tweede keer dat het ziekenhuis de deuren openstelt voor de ‘vrienden van het Erasmus MC’. Dit zijn mensen (veelal oud-patienten) die het Erasmus MC een warm hart toedragen en donateur zijn van het Erasmus MC Vriendenfonds. Het fonds financiert projecten die bijdragen aan het verbeteren van de patientenzorg, vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en hooggekwalificeerd onderwijs.

De dag belooft een succes te worden. Bijna 400 mensen hebben zich aangemeld, de helft meer dan vorig jaar toen de Vriendendag voor het eerst werd gehouden. Het Erasmus MC Vriendenfonds is opgericht in 2007 en is uitgegroeid tot de grootste vriendenclub onder de Nederlandse ziekenhuizen.

Het programma begint om 10.00 uur. Hans Büller, voorzitter van de Raad van Bestuur opent de Vriendendag in het restaurant van de faculteit. Vanaf 10.15 uur kunnen de bezoekers lezingen volgen. Epidemioloog Henning Tiemeier onthult geheimen over slaapgedrag terwijl cardioloog Pim de Feijter vertelt hoe hartproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium opgespoord kunnen worden.

De rondleidingen beginnen ook om 10.15 uur. Daarbij maken bezoekers kennis met de I-Space. In deze unieke 3D bioscoop (de enige ter wereld die in een ziekenhuis wordt gebruikt voor patientenonderzoeken) kan een scan zwevend in de ruimte worden bestudeerd. Hoe het voelt om zelf te opereren kan worden geoefend in het Skillslab, de trainingsruimte voor specialisten. Daarnaast zet de afdeling Medische Microbiologie de deuren open voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de wereld van micro-organismen. Testjes laten zien welke bacterien bijvoorbeeld op onze handen leven. Radiologie toont hoe belangrijk beelden (echoplaatjes, CT-cans, MRI-scans en röntgenfoto’s) zijn bij het vaststellen van ziekten en de behandeling ervan.

Recente artikelen