Oesofaguscarcinoom, sarcomen, nier-, blaas- en prostaatcarcinoom: kleine passen vooruit en finetuning van bestaande behandelingen

0
306

In het derde Oncologie Journaal vanaf de ASCO in Chicago bespreekt Inge Diepman met haar gasten de belangrijkste bijdragen aan het congres op het gebied van: Oesofaguscarcinoom, sarcomen, nier-, blaas- en prostaatcarcinoom: kleine passen vooruit en finetuning van bestaande behandelingen. De onderwerpen van het Oncologie Journaal van maandag 7 juni vanaf de ASCO:

  • “Een belangrijke winst in overall survival met preoperatieve chemoradiatie versus chirurgie alleen bij het oesofaguscarcinoom in de studie van Ate van der Gaast’ zo opent Koos van der Hoeven het journaal, ‘waar we in de praktijk toch wel mee aan de slag willen’ vult Hans Gelderblom aan. 
  • Hans vervolgt enthousiast dat wat betreft de behandeling van sarcomen ‘het opmerkelijk is dat meerdere firma’s nu studies doen met IGF-1R remmers bij het Ewing sarcoom’ en dat deze aanpak hoopgevend is ook al is succes nog niet echt bewezen.
  • In zijn overzicht van studieresultaten bij het niercel-, blaas- en prostaatcarcinoom geeft Stefan Sleijfer aan blij te zijn dat zich een nieuwe behandeling lijkt aan te dienen voor patienten na progressie op hormonale therapie en docetaxel: de nieuwe taxaan cabazitaxel gaf een langere overleving dan mitoxantrone.
  • Verder in het journaal aandacht voor het onderzoek naar farmacogenetica en respons op sunitinib van Karel Eechoute en collega’s en natuurlijk weer de rubriek de Studietuin.