Doventolkzorg

Doventolkzorg helpt doven bij het voeren van gesprekken. De aanspraak geldt voor een maximum aantal uren per kalenderjaar. Als de verzekerde dovenonderwijs volgt of gevolgd heeft, bestaat er sowieso aanspraak op doventolkzorg.

Doventolkzorg biedt ondersteuning bij het voeren van een gesprek in de leefsituatie, bijvoorbeeld bij een bezoek aan huisarts of specialist, een notaris, de kerk, een conferentie of een ouderavond op school.

Een verzekerde heeft zonder meer aanspraak op doventolkzorg als hij of zij:

  • dovenonderwijs volgt of heeft gevolgd;
  • op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wia) een vergoeding ontvangt voor een doventolk op het werk of bij het volgen van onderwijs; of
  • vóór 1 januari 2006 op basis van de Regeling subsidies AWBZ en Ziekenfondswet voor vergoeding van een doventolk in de leefsituatie in aanmerking kwam.

In de overige gevallen moet een verzekerde aan zijn zorgverzekeraar een verklaring van de huisarts of behandelend keel-, neus- en oorarts overleggen waaruit blijkt dat hij of zij op doventolkzorg is aangewezen.

Doventolkzorg maximaal 30 uur per kalenderjaar
De aanspraak op doventolkzorg is beperkt tot maximaal 30 uur per kalenderjaar. Als een verzekerde doofblind is, is er aanspraak op maximaal 168 uur per kalenderjaar.

In bijzondere gevallen kan het uitvoeringsorgaan deze maxima verhogen. Mogelijke redenen zijn:

  • religieuze activiteiten (kerkbezoek, conferenties, Bijbelschool, jeugdkampen, enz.);
  • vrijwilligerswerk;
  • politieke werkzaamheden (lidmaatschap gemeenteraad, vrijwilligerswerk bij gemeenteraadsfractie);
  • bezoek aan arts of het ondergaan van behandelingen/therapieen;
  • gesprekken op school of met kinderbescherming, voogdij-instellingen, advocaten, enz.;
  • uitoefening van hobby of (niet-werkgerelateerde) cursussen;
  • het trainen met een blindengeleidehond (voor een doofblinde).

Deze opsomming is niet uitputtend. Zowel de reden voor extra uren als het aantal extra uren staan ter beoordeling van de zorgverzekeraar.

Doventolkzorg moet minimaal 30 minuten duren
De aanspraak op doventolkzorg bestaat alleen als de zorg minimaal 30 minuten duurt. Dit heeft te maken met de declaratiesystematiek van doventolken. Ook als een tolk minder dan 30 minuten tolkt, zal het uitvoeringsorgaan 30 minuten aan de verzekerde toerekenen.

Eisen aan de tolk
Er is aanspraak op vergoeding van doventolkzorg als deze zorg wordt verleend door een Tolk Gebarentaal, een Schrijftolk of een tolk in opleiding tot Tolk Gebarentaal of Schrijftolk. Om vergoeding van getolkte uren te krijgen moet de Tolk Gebarentaal en de Schrijftolk in het register van de Stichting Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken zijn ingeschreven. Schrijftolken moeten met goed gevolg de Minorenopleiding voor Schrijftolk aan het Seminarium voor Orthopedagogiek hebben doorlopen.

Bron: CVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen