‘Rechts haalt zorg door de wringer’: SP lanceert Onze Zorg

Array

SP-leider Emile Roemer lanceerde vandaag in Vlissingen het Het rapport Onze Zorg, het masterplan van de SP voor hervorming van de gezondheidszorg. Roemer: “Bezuinigingen, productdenken en bureaucratie hebben de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg verslechterd. Dit plan legt uit hoe de SP op een sociale manier de zorg wil hervormen. Solidariteit tussen arm en rijk en ziek en gezond is daarbij de basis. Het plan Onze Zorg staat voor solidaire, goede en toegankelijke zorg.”
Roemer is op campagne in Vlissingen waar hij de lokale afdeling ondersteunt in haar acties voor behoud van het regionale ziekenhuis. “In Zeeland zien we de gevolgen van wat rechts doet met de zorg. CDA en VVD hebben de zorg door de wringer gehaald. Goede ziekenhuizen dreigen te verdwijnen omdat rechts nog steeds concurrentie en schaalvergroting wil.”

De SP-kopman stoort zich aan de groeiende groep managers en goedverdienende directeuren in de zorg. Bij het fusieziekenhuis in Zeeland zijn interim-directeuren aangesteld. Eén daarvan verdiende vorig jaar 360.000 euro, twee keer de Balkenendenorm. Roemer: “Ik durf te stellen dat deze mensen goede zorg in de weg staan. Een grootverdiener als directeur is dodelijk voor de motivatie van te-laagbetaald personeel. Het wordt tijd dat er een betere zorg-CAO komt waaronder ook de directie en specialisten komen te vallen.” Eind 2009 stelde de SP al voor om de salarissen van ziekenhuisdirecteuren wettelijk te beperken.

In het plan Onze Zorg presenteert de SP een heel scala aan voorstellen voor het herinrichten van de zorg op een solidaire manier.

AWBZ: Behouden en versterken

De SP wil de AWBZ behouden en versterken. De zorgkantoren worden agentschappen van de overheid; de marktwerking uitgebannen. Er komt een onmiddellijke fusiestop, daar waar mogelijk worden grotere instellingen kleiner gemaakt. Bestuurders vallen voortaan onder de CAO voor de zorg. Alle formulieren die niet bijdragen aan kennisoverdracht worden afgeschaft. Indicaties worden gesteld door de professionals zelf, het CIZ wordt afgeschaft.

Thuiszorg: kleinschaligheid met zelfstandige teams

De thuiszorg wordt hervormd. De verantwoordelijkheid voor hulp en zorg in huis komt in handen van kleinschalige buurtzorgteams. Deze zelfstandige thuiszorgteams krijgen volledige verantwoordelijkheid en de vrijheid om zorg en hulp te verlenen en te organiseren, van aanmelding en beoordeling tot uitvoering. Met deze manier van werken is minder personeel nodig en kan de werkdruk omlaag.

Kleinschaligheid in de zorg wordt versterkt. De SP wil goed uitgeruste en laagdrempelige steunpunten in de buurt, waarop ouderen, chronisch zieken en gehandicapten 24 uur per dag een beroep kunnen doen.

Zorgverzekering: solidariteit is de norm

In de curatieve zorg wordt gebroken met het principe van marktwerking. De verzakelijking van de zorg heeft volgens de SP geleid tot een hausse van bureaucratie en regelzucht. Huisartsen en specialisten krijgen betaald per verrichting; dit leidt tot hogere productie en onnodige handelingen. De hoge premies en het eigen risico tasten de gelijke toegang tot de zorg aan.

Veel onderzoeken tonen aan dat mensen met weinig geld afzien van zowel onnodige als noodzakelijke zorg. Met de zorgtoeslag is een systeem ingevoerd dat geld rondpompt zonder dat de solidariteit wordt versterkt. Verschillende bedrijven zorgden voor betere regelingen voor het eigen personeel, dit leidde tot voorkruipzorg. De SP rekent af met deze misstanden en kiest voor een solidaire zorgverzekering met een uitgebreid basispakket en inkomensafhankelijke premies. De SP schaft het eigen risico af.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen