Jeroen Bosch Ziekenhuis sluit jaarrekening 2009 positief af

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis sluit het  jaar 2009 met een positief financieel resultaat af. Dit is noodzakelijk om voldoende financiele reserves op te bouwen voor de nieuwbouw. Belangrijke aandachtspunten in 2009 waren patientveiligheid, patientgerichtheid en de opvang van Q-koorts-patienten.

Het jaarrekeningresultaat van het Jeroen Bosch Ziekenhuis kwam uit op € 2,4 miljoen euro. Hierdoor heeft het ziekenhuis de financiele reserves in de vorm van het eigen vermogen kunnen versterken tot € 28,9 miljoen. De solvabiliteit komt hiermee op 0,11. Het doel blijft om in de komende jaren te komen tot de gewenste solvabiliteit van 0,15. Om dit te bereiken zet het JBZ dan ook zijn inspanningen voort om efficienter te werken. De eerste resultaten daarvan zijn inmiddels zichtbaar.

Patientveiligheid en patientgerichtheid

Ook in 2009 werkte het ziekenhuis hard aan de verbetering van de kwaliteit van zorg, ondermeer op de OK. De Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht een bezoek aan de operatieafdeling en was erg tevreden over de gebruikte procedures en het gedrag van de medewerkers en operateurs vóór, tijdens en na operaties. De  inspectie stelde het JBZ op dit punt meermaals als voorbeeld voor andere ziekenhuizen. Om de zorg dichter bij zijn patienten te brengen opende het JBZ begin 2009 een buitenpoli in Nieuwkuijk. Drieduizend mensen maakten vorig jaar gebruik van deze volwaardige zorgvoorziening.

Q-koorts

Met een crisiscoördinatieteam bereidde het ziekenhuis zich medio 2009 voor op de verwachte grieppandemie. Ruim 2500 van de 4000 medewerkers lieten zich inenten tegen de Mexicaanse griep en nog eens 1000 medewerkers tegen de ‘gewone’ griep. De Q-koorts bleek echter een grotere bedreiging voor de volksgezondheid. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is in 2009 bij ongeveer 1250 patienten acute Q-koorts gediagnosticeerd en bij meerdere patienten de chronische variant. Een ingezonden brief van een arts-microbioloog van het JBZ leidde tot kamervragen. Ook zorgde het ziekenhuis ervoor dat de discussie over intensieve veehouderij in relatie tot de volksgezondheid hoog op de agenda kwam van de Provinciale Staten van Noord-Brabant.  Het Jeroen Bosch Ziekenhuis was in 2009 het eerste ziekenhuis met een speciale Q-koortspoli.

Verhuizing

In het voorjaar 2011 betrekken de twee Bossche locaties van het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen één nieuw gebouw. In voorbereiding hierop zijn verschillende afdelingen van beide locaties samengevoegd. Zo verhuisden de verpleegafdelingen verloskunde, kindergeneeskunde, hartziekten en complexe chirurgie van locatie Carolus naar locatie Groot Ziekengasthuis.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Recente artikelen