Utrechtse kinderen maken filmpjes over astma, premiere op 10 juni

Array

Op donderdag 10 juni gaan in Utrecht acht bijzondere filmpjes over astma in première. De filmpjes zijn gemaakt door kinderen van vier Utrechtse basisscholen, in samenwerking met het Astma Fonds. Astma Fonds directeur Michael Rutgers: ‘Astma komt relatief vaker voor in grote steden. Juist daar is aandacht voor astma zo belangrijk. Met de filmpjes hopen we op meer begrip voor kinderen met astma.’

Farah (11 jaar) zit op de Aboe Da’oedschool in Utrecht. Zij maakte een filmpje over schoonmaken en gymles en interviewde een schoolgenoot met astma. Farah: ‘Ik vond het leuk om te doen, want ik snap nu meer over astma. Een schone klas is bijvoorbeeld heel belangrijk voor kinderen met astma. En als je een astma-aanval hebt, hoef je niet altijd naar het ziekenhuis. Dat wist ik eerst niet.’

Vaker astma in grote steden
Astma komt relatief vaak voor in grote steden. Dat komt onder andere door slechtere woon- en leefomstandigheden, luchtvervuiling en gebrek aan kennis over de ziekte. Daarnaast zijn kinderen met astma in grote steden vaak moeilijk te bereiken.
Astma Fonds directeur Michael Rutgers: ‘Het Astma Fonds wil juist daarom op school in grote steden meer aandacht vragen voor astma. Als klasgenootjes en ouders meer weten over astma, begrijpen ze kinderen met astma beter. En dan kunnen ze beter rekening met hen houden. Beelden vertellen vaak meer dan woorden. Daarom is gekozen voor filmpjes.’

Meer begrip

Kinderen uit groep 7 & 8 van vier basisscholen uit de wijken Ondiep, Hoograven en Zuilen in Utrecht hebben samen acht korte filmpjes gemaakt over astma, in samenwerking met het Astma Fonds. De jonge reporters zijn erg trots op het resultaat en willen de filmpjes graag aan iedereen laten zien.
De filmpremière vindt plaats op donderdag 10 juni op de Aboe Da’oed School in Utrecht, van 11.00 tot 12.00 uur. Ook alle ouders en familieleden krijgen een uitnodiging voor deze bijzondere première.

Feiten en cijfers

Astma is de grootste ongeneeslijke kinderziekte in Nederland. Er zijn in ons land 115.000 kinderen met astma. Dat betekent dat er in iedere klas 2 of 3 kinderen met astma zitten. De impact van astma is groot. Het Astma Fonds zet zich in voor ruim 1 miljoen mensen met een longziekte, zoals astma.

Bron: Astmafonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen