Acute hulpverlening in de sport gevaar

In een brandbrief aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vraagt de Mobiele Sportgeneeskundige Groep van de Stichting Service Médical om aandacht voor de wildgroei rond de medische begeleiding bij sportwedstrijden.

Niet het segment EHBO of Rode Kruis baart zorgen. Wel het toenemend aantal aanbieders in het zorgsegment van de acute geneeskunde. Lang niet altijd is duidelijk of zij aan de vereiste hoge standaarden voldoen, hoewel zij vaak beschikken over hulpverleningsvoertuigen met zwaailicht en sirene. Dit wordt in de hand gewerkt omdat het in ons land tegenwoordig relatief gemakkelijk is om een tweedehands ambulanceauto te kopen en daarmee de weg op te gaan. Bovendien is er in Nederland geen sprake van een landelijke norm voor de acute medische hulpverlening ‘binnen de dranghekken’.

In korte tijd is het aantal aanbieders in ons land gestegen tot boven de tien. Daarbij gaat het om diensten of instanties die los staan van reguliere ambulancediensten.

De Stichting Service Médical die zelf beschikt over vergunningen dragende ambulances en over het kwaliteitssysteem ISO vraagt IGZ om meer toezicht en handhaving. Alleen zo kan er een evenwichtige hoogwaardige zorgverlening plaatsvinden. Op 28 mei jl heeft zij, bij het officieel indienen van het Kwaliteitsjaarverslag, haar verontrusting uitgesproken in een begeleidend schrijven aan de Landelijke inspecteur Ambulancezorg, drs. E. van Ankum.

In Nederland verzorgt de Stichting Service Médical de acute hulpverlening bij ca. 200 sportwedstrijden jaarlijks. Zo waren de hulpverleners present bij de Ronde van Spanje (Vuelta) in Nederland en de recent verreden Ronde van Italie (Giro) in ons land. De hulpverlening geschiedt door 175 gespecialiseerde vrijwillige hulpverleners en een tiental ambulancevoertuigen.

Bron: Stichting Service Médical

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen