Bacteriën in de dikke darm spelen belangrijke rol bij gewichtsbeheersing

Array

Bacterien in de dikke darm spelen een belangrijke rol bij de beheersing van het lichaamsgewicht. Dat blijkt uit een studie van het Top Institute Food and Nutrition (TIFN) dat werd uitgevoerd door onderzoekers van TNO en het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Vetzuren met korte ketens zoals propionzuur dat door bacterien in de dikke darm wordt aangemaakt, verbeteren de de gezondheid van het vetweefsel in het lichaam. Wanneer het weefsel in contact komt met propionaat maakt het vetweefsel het hormoon leptine aan dat een verzadigd gevoel opwekt.

Propionzuur reduceert tevens de aanmaak van resistine, dat het effect van insuline.verbetert. Het blijkt dat insuline niet optimaal functioneert bij mensen met overgewicht.

Internationaal onderzoek wijst uit dat de activiteit van bacterien in de dikke darm een belangrijke rol spelen bij de beheersing van het licchaamsgewicht. Ze spelen een rol bij de vertering van verschillende voedingsstoffen. Daarbij maken zij diverse zuren met korte ketens aan, die door het lichaam opgenomen kunnen worden en als energiebron dienen voor diverse organen. Het Nederlandse onderzoek wijst uit dat met name propionzuur een positief effect op de gezondheid heeft. door de invloed ie het heeft op de productie van de hormonen leptine en resistine. Over het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘European Journal of Clinical Investigation’.

TIFN wil nader onderzoek laten doen om te achterhalen of het mogelijk is via specifieke voeding of voedingsingredienten de aanmaak van propionzuur in de dikke darm te bevorderen.

Bron: FoodHolland, UMCG,  TIFN,

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen