Wetsvoorstel forensische zorg ingediend bij Tweede Kamer

Array

Minister Hirsch Ballin heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waarmee voorkomen kan worden dat mensen met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking in een justitiele inrichting terecht komen, terwijl zij daar eigenlijk niet thuishoren.

Goede zorg – als onderdeel van de straf – kan voorkomen dat gedetineerden na hun straf opnieuw de fout in gaan. Het wetsvoorstel maakt het voor officieren van justitie en rechters mogelijk om iemand sneller geestelijke zorg te bieden. In elke fase van het strafrechtelijk traject kan worden gekozen voor behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Vooral in het gevangeniswezen worden steeds meer mensen opgenomen met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking. Er zijn daar echter beperkte mogelijkheden om hen te behandelen. Als behandeling wel mogelijk is, kan deze vaak niet worden afgemaakt. Na afloop van de gevangenisstraf verloopt plaatsing van gedetineerden in een instelling van geestelijke gezondheidszorg namelijk niet altijd zonder problemen. Directe terugkeer kan ertoe leiden dat ex-gedetineerden snel terugvallen in hun oude gedrag en daarmee tot herhalingscriminaliteit (recidive).

Het nieuwe wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg vervangt de huidige Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen.

Forensische zorg
Forensische zorg wordt opgelegd aan mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd en die lijden aan een (psychische) stoornis. TBS is hiervan het bekendste voorbeeld. De zorg is bedoeld om de maatschappelijke veiligheid te verbeteren. Justitie zorgt ervoor dat de zorg die nodig is daadwerkelijk beschikbaar is. De Directie Forensische zorg van de Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI) koopt de zorg rechtstreeks in bij aanbieders. Met een uniforme methode wordt bepaald welke zorg en plaatsing nodig is.

Bron: Rijskoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen