Innovatieprijs voor pijnmonitor in ziekenhuis Bernhoven

Array

In maart 2009 startte het Regionaal Pijncentrum van ziekenhuis Bernhoven in samenwerking met Sermos een opmerkelijk initiatief. Per mobiele telefoon werd gestart met het volgen van patienten die pijn hebben na een operatie. In de zomer van 2008 was hiermee al een proef gedraaid. De resultaten van die proef waren zo positief dat werd besloten om de SMS pijnservice in ziekenhuis Bernhoven in te voeren. Ziekenhuis Bernhoven was daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland dat patienten via de mobiele telefoon volgden na een operatie. De techniek is ontwikkeld door het Osse bedrijf Sermos.

Oprichting Vrienden van Bernhoven
Na één jaar mag worden vastgesteld dat het programma succesvol is. Daarom ontvangt Sermos de innovatieprijs ter waarde van 10.000 euro van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat gebeurt op 21 juni in ziekenhuis Bernhoven. De prijsuitreiking is tevens het startsein voor de oprichting van de Stichting Vrienden van Bernhoven. Met de start van deze stichting hoopt het ziekenhuis succesvolle relaties op te bouwen met het bedrijfsleven in de regio Oss-Uden-Veghel. Sermos is een prima voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen het ziekenhuis en een maatschappelijk betrokken bedrijf dat kansen biedt op het gebied van innovatie en klantgericht werken.

Pijnmonitor
Met de pijnmonitor worden patienten tot drie dagen na hun operatie intensief gevolgd. Het gaat dan met name om patienten die op de dag van de ingreep weer naar huis mogen. Zij ontvangen drie maal per dag een computer gestuurd telefoontje waarin gevraagd wordt, via de toetsen van de telefoon, de mate van pijn aan te geven. Voordat de patient het telefoontje krijgt, ontvangt hij een Sms-bericht om hem aan het aanstaande telefonische contact te herinneren. De aangegeven pijnwaarden worden in de computer opgeslagen. Als de waarden te hoog zijn, wordt de anesthesioloog gewaarschuwd. Die kijkt of aanvullende pijnmedicatie nodig is of neemt eventueel zelf contact op met de patient. De pijnmonitor via de mobiele telefoon is vooral goed nieuws voor de patient. Pijn na een operatie is niet per definitie nodig en kan door het monitoren veel beter bewaakt worden. Op tijd handelen wanneer het pijnniveau te hoog is, bevordert het herstel na een operatie. Bernhoven en Sermos presenteren gezamenlijk de resultaten van één jaar pijnmeting. Het belangrijkste resultaat is het aantal patienten waarbij onnodig pijnlijden is voorkomen.

Recente artikelen