Menzis gaat toch voor verregaande verticale integratie in eerstelijns zorg

Array

Zorgverzekeraar Menzis gaat een alliantie aan met investeringsmaatschappij Reggeborgh om samen huisartsenzorg aan te bieden. Beide partijen zijn al eigenaar van een aantal gezondheidscentra. De joint venture moet uitgroeien tot een keten van tientallen gezondheidscentra met tienduizenden patienten. De nieuwe alliantie leidt tot een combinatie van een verzekeraar en een zorgverlener. In december 2008 heeft de Tweede Kamer hard op de rem van marktwerking in de gezondheidszorg getrapt door bijna Kamerbreed (m.u.v. de Christenunie) de motie Schippers (VVD) aan te nemen. Deze motie verbood het zorgverzekeraars om te fuseren met zorgaanbieders. Rechtse en linkse partijen vonden elkaar in hun bezorgdheid over de toekomstige keuzevrijheid van zorgverzekerden en patienten.

Nu gaat het dan toch gebeuren. Het initiatief heet ZorgPunt, een nieuw op te zetten landelijke keten van eerstelijns gezondheidscentra. Onlangs onderzocht Menzis met de Nationale Zorgenquete het werkplezier onder mensen die in de zorg werken. Bijna de helft van hen overweegt om over te stappen naar een andere sector. De werkdruk is hoog en je komt steeds minder toe aan de zorg voor de patient. Met de vergrijzing en verwachte bezuinigingen zal de werkdruk in de zorg alleen maar toenemen. ZorgPunt biedt volgens Menzis antwoorden op vele probelemen in de eerstelijns zorg: investeren in betere zorg dichtbij de klant, onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Door langere openingstijden, door meer preventie, door meer tijd te nemen om te ontdekken wat achter de klacht van de patient, en door meer kleine ingrepen in het centrum te doen. Zo kan worden voorkomen dat mensen onnodig in duurdere specialistische zorginstellingen terechtkomen. Met doorverwijzing naar bijvoorbeeld een ziekenhuis wanneer dat moet.

NIVEL
ZorgPunt heeft als doel mensen zo lang mogelijk zelf aan het stuur van hun gezondheid te houden en zo veel mogelijk in hun eigen omgeving te behandelen. Dat is beter voor het welbevinden en daarmee voor het herstel. De zorgverleners worden daarbij niet langer afgerekend op het aantal patienten dat zij zien, maar op de resultaten: hoe voelen patienten zich? Hoe worden zij geholpen? Welk cijfer geven ze het centrum? In Groningen werkt Menzis in Gezondheidscentrum West al jaren met enkele van deze uitgangspunten, en uit onderzoek van het NIVEL bleek dat de zorg beter dan gemiddeld was, de zorgverleners zich prettiger voelen en de klanten tevredener zijn – zij gaven een dikke acht voor het centrum. Blijere artsen, betere zorg en hogere patienttevredenheid, tegen lagere totaalkosten – dat is wat de zorg in Nederland duurzaam solidair, voor iedereen dichtbij en toegankelijk zal houden.

Reggeborgh
Met twee bestaande gezondheidscentra van Menzis en zestien van Vitea begint ZorgPunt met achttien locaties. Die gaan de komende jaren werken volgens bovenstaand principe. Over vijf jaar moeten dat er 25 meer zijn. Daarvoor werkt Menzis samen met investeringsmaatschappij Reggeborgh, dat verstand heeft van opbouw van een bedrijf en visie heeft op duurzame zorg. Daarbij staat de onafhankelijkheid van de artsen bovenaan. Zij zijn vertegenwoordigd in een Medische Raad, waarvan de voorzitter deel uitmaakt van de directie van ZorgPunt. Zo zijn en blijven zij verantwoordelijk voor de zorgkwaliteit, terwijl alle rompslomp daaromheen voor ze wordt geregeld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen