Philips-innovatie vergemakkelijkt ontwikkeling van draadloze apparaten voor medische thuiszorg

0
360

Philips Applied Technologies, een onderdeel van Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI), heeft als eerste een ZigBee Health Care  ‘referentiedesign’ op de markt gebracht. Zigbee is een gerenommeerde standaard voor het draadloos zenden van data tussen diverse apparaten. Fabrikanten van medische apparatuur kunnen met het referentiedesign snel en kostenefficient een serie draadloze apparaten voor zorg op afstand  ontwikkelen voor patienten- en fitheidsmonitoring thuis. Deze apparaten, zoals bloeddrukmeters, hartslagmonitoren, expiratorische piekstroommeters en medische alarmen, kunnen mensen met complexe chronische aandoeningen helpen thuis te blijven wonen en opname in een verpleeghuis of andere woonvoorziening te voorkomen en daarmee de druk te verminderen op stijgende kosten en dalend aanbod van personeel in de gezondheidszorg.

  • Philips-innovatie vergemakkelijkt draadloze transmissiegegevens van bijvoorbeeld bloeddrukmonitors, personenweegschalen en ‘embedded’ apparatuur voor zorg op afstand naar artsen;
  • Nieuwe toepassingsstandaard en referentiedesigns worden door ZigBee getoetst als norm voor het testen van alle toekomstige soortgelijke apparaten;
  • Referentiedesigns zijn een herbruikbaar platform dat op eenvoudige wijze in producten kan worden geïntegreerd.

“We zijn zeer enthousiast over de ontwikkeling van dit nieuwe platform. Het stelt fabrikanten van medische apparatuur in staat oplossingen te ontwikkelen die mensen helpen en stimuleren om gezonder en gelukkiger te leven. Met behulp van het ZigBee referentieplatform kan gegevens die door deze apparatuur is gemeten, veilig en betrouwbaar draadloos worden overgebracht naar een computer of een hub in huis. Deze slaat de gegevens op of stuurt ze door naar een arts voor controle. Als deze gegevens vervolgens een onverwachte trend laten zien, kan de arts direct actie ondernemen,” aldus Paul van Schendel, senior vice-president van Philips Applied Technologies.

Het platform biedt alle communicatieonderdelen die nodig zijn om een compleet Home Use Medical Device te vormen, inclusief een ‘embedded hub manager’. Hubs kunnen worden ontworpen om gegevens van een groot aantal sensoren te integreren en deze ter plaatse op te slaan, of ze via een systeem voor bewaking op afstand met externe servers te verbinden. De gegevens kunnen worden samengevoegd, bewerkt en veilig worden gedistribueerd op verschillende niveaus om deel uit te maken van een systeem voor zorg op afstand.

ZigBee wordt al op brede schaal toegepast in toepassingen als inbraakbeveiliging, consumentenelektronica, telecommunicatie en intelligente energiesystemen. De recente Zigbee Health Care specificatie voegt nu ook medische apparatuur toe aan de steeds groter wordende lijst van toepassingsmogelijkheden voor ZigBee Wireless Sensor Networks. Het ZigBee-design maakt het mogelijk verbinding tot stand te brengen met draagbare, mobiele en vaste producten, waardoor fysieke kabels zoals Ethernet overbodig worden. De apparaten hebben een zeer gering stroomverbruik door de lange levensduur van de batterij van wel meerdere jaren, afhankelijk van het apparaat zelf.  Het ontwerp in de vorm van een mesh netwerk garandeert een betrouwbare dekking over een groot gebied. Het nieuwe platform zal schaalvoordelen bieden bij de productie van Home Use Medical Devices.  Bovendien zal het fabrikanten van apparatuur verlossen van de noodzaak zich de technische ZigBee-specificaties eigen te maken, zodat ze zich in plaats daarvan kunnen concentreren op hun eigen specialisatie om optimaal gebruik te maken van hun medische expertise.

Philips Applied Technologies biedt innovatieservices om ideeen zo snel en kostenefficient mogelijk op de markt te brengen. Voor meer informatie over het toepassen van dit referentiedesign gaat u naar www.apptech.philips.com/zigbee-healthcare.