Cardiologen azM passen nieuwe techniek toe

Array

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben met succes bij twee hartpatienten een operatie uitgevoerd waarbij het linkerhartoor wordt afgesloten met een sluitingsplug. Met deze techniek kan worden voorkomen dat patienten met boezemfibrilleren een herseninfarct (beroerte) krijgen.

De procedure wordt in Nederland slechts in één ander ziekenhuis uitgevoerd, te weten in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Bij de beide operaties in Maastricht is een nieuw type plug gebruikt, een plug die niet eerder in Nederland is toegepast. De plug wordt niet alleen in het linkerhartoor geklemd, maar sluit bovendien het hartoor af met een rond plat schijfje. De techniek is minimaal invasief en geschiedt via een catheter die in een bloedvat in de lies wordt ingebracht en tot in het hart wordt geschoven. De patient kan na een korte opname van een paar dagen alweer naar huis.

Volgens Yuri Blaauw en Laurent Pison, de twee cardiologen die de operaties hebben uitgevoerd, is de plaatsing van de plug bij beide patienten goed geslaagd. “We hebben deze nieuwe procedure uiteraard zeer grondig voorbereid, maar als je het dan werkelijk voor het eerst doet, dan blijft dat toch spannend.”

Boezemfibrilleren

Het hartoor is een uitstulping van de linkerboezem van het hart. Bij patienten met de hartritmestoornis boezemfibrilleren kunnen zich bloedpropjes in het hartoor ophopen. Als deze bloedpropjes losschieten en in de hersenen terechtkomen, kan de patient een beroerte krijgen.

Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, die bij ongeveer 250.000 patienten in Nederland voorkomt. Patienten met boezemfibrilleren hebben een verhoogd risico op het krijgen van hersenberoertes. Deze beroertes kunnen goed worden voorkomen door het gebruik van medicijnen tegen bloedstolsels. Helaas is er een groep patienten die deze bloedverdunners niet goed kunnen verdragen, bijvoorbeeld omdat ze al eens een ernstige bloeding hebben gehad. Bij deze groep patienten kan de sluitingsplug van het linkerhartoor uitkomst bieden. Doordat het hartoor wordt afgesloten, kunnen zich daar geen nieuwe stolsels vormen. Deze patienten hoeven in de toekomst dan ook geen bloedverdunners meer te gebruiken.

Blij

Binnen de afdeling cardiologie van het Maastricht UMC+ wordt veel onderzoek gedaan naar de hartritmestoornis boezemfibrilleren, en de meest uitgebreide behandelingsopties zijn al jaren mogelijk. Afdelingshoofd prof. dr. Harry Crijns is dan ook blij met de nieuwe behandelingsmogelijkheid van de hartoor-sluitingsplug. Crijns: “Met deze techniek kunnen wij patienten nu een belangrijke therapie bieden die tot voor kort niet mogelijk was.”

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen