Huisartsenpost wint IGZ Zorgveiligprijs

Array

Het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) van Huisartsenpost HOV/CHPOB (‘s Hertogenbosch, Oss, Veghel, Eindhoven, Helmond en Geldrop) heeft de IGZ ZorgVeiligPrijs gewonnen. Dat maakte inspecteur-generaal Gerrit van der Wal vandaag bekend op het jaarlijkse patientveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

VMS Huisartsenpost HOV/CHPOB
Het VMS systeem van Huisartsenpost HOV/CHPOB functioneert vanaf medio 2009 in de vorm van een intern beveiligde website die toegankelijk is voor alle bij de huisartsenpost aangesloten huisartsen en medewerkers. Bij de huisartsenpost zijn ongeveer 500 huisartsen aangesloten met 1.000.000 patienten. Medewerkers en huisartsen kunnen via dit online systeem precies volgen wat er met klachten, meldingen, calamiteiten etc. gebeurt. Het systeem is er op ingericht dat er maximaal van fouten wordt geleerd.

Juryoordeel
Volgens de jury loopt dit initiatief voorop in de huisartsenwereld en eerstelijns hulpverlening. Cultuur is tot op heden dat huisartsen incidenten binnen de muren van de eigen praktijk houden. De manier waarop incidenten nu worden gedeeld met alle betrokken medewerkers van de huisartsenpost is nieuw en geeft een nieuwe dimensie aan kwaliteitsverbetering in de huisartsenpost. Het blijkt dat er meer wordt gemeld en dat er daardoor meer risico’s bekend zijn geworden. Voor enkele specifieke aandoeningen waarbij calamiteiten optraden, is een nascholing opgezet voor onder andere huisartsen. Er zijn twee kleinere huisartsenposten die dit initiatief overnemen.

IGZ Zorgveiligprijs
De prijs gaat naar het beste initiatief op het gebied van patient – en clientveiligheid in de Nederlandse zorg. Met de IGZ ZorgVeiligPrijs wil de IGZ positieve prestaties op het gebied van patient- en clientveiligheid belonen. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de kwaliteit van de zorg verbeteren. De IGZ reikt vandaag de prijs voor de tweede keer uit.

De jury van de IGZ ZorgVeiligPrijs bestaat uit:
- Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg (voorzitter)
- Wim Deetman, lid Raad van State, ambassadeur patientveiligheid Haga Ziekenhuis
- Lidy Hartemink, directeur Gezondheidszorg Univé_VGZ_IZA_Trias
- Harry Molendijk, kinderarts-neonatoloog, medisch manager centrum patientveiligheid Isala Klinieken
- Peter Holland, oud-gynaecoloog, oud-voorzitter KNMG, lid RvT UMC St Radboud, interim voorzitter van de Vereniging van Intergrale Kankercentra
- Rein Willems, lid CDA-fractie Eerste Kamer. Als president-directeur van Shell Nederland onderzocht Willems de patientveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen