Petitie: Vergoed de neurostimulatie apparaten

Array

Nederlandse CVA-vereniging en Bioness maken zich sterk voor vergoeding van apparaten voor neurostimulatie
De patientenvereniging De Nederlandse CVA-vereniging “Samen Verder” en Bioness maken zich samen sterk voor vergoeding van apparaten voor neurostimulatie, de zogenaamde neuroprothese. Een neuroprothese is een apparaat dat door middel van functionele elektrostimulatie (FES) een patient helpt om een voet of een hand meer te gebruiken, als deze door bijvoorbeeld een beroerte of MS verlamd is geraakt. Op dit moment worden neuroprotheses door de zorgverzekeraar niet vergoed. Vanwege het ontbreken van vergoeding kunnen veel mensen geen gebruik maken van deze apparaten en hebben daardoor niet de mogelijkheid de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Men kan dit initiatief steunen door een petitie: “Vergoed de neurostimulatie apparaten” te tekenen op de site www.cva-samenverder.nl of op de site
http://petities.nl/petitie/vergoed-de-neurostimulatie-apparaten

In Nederland heeft een groot aantal mensen last van aandoeningen van het zenuwstelsel die hen beperken in het functioneren. Jaarlijks worden 41.000 mensen getroffen door een eerste hersenbloeding en krijgen nog eens 7.000 mensen een tweede hersenbloeding. Er zijn momenteel 190.000 patienten die leven met de gevolgen van een beroerte. Daarnaast zijn er 16.000 patienten met multiple sclerose en 10.000 mensen met een dwarslaesie. Het gevolg van deze aandoeningen is dat mensen worstelen met lichamelijke handicaps en functieverlies van handen, armen en/of benen. Niet alleen kunnen patienten niet meer de dingen doen waar ze van houden – zoals sporten en reizen – maar soms zijn ze niet eens in staat de dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals aankleden, tanden poetsen, boodschappen doen en koken. Deze beperkingen geven frustraties omdat men niet meer onafhankelijk kan leven.

In de laatste tien jaar is er meer inzicht gekomen in het functioneren van het zenuwstelsel. Dit heeft geleid tot het therapeutisch en functioneel toepassen van elektrische stimulatie van de zenuwen. Deze zogenaamde neurostimulatie is een methode waarbij zenuwen en spieren worden gestimuleerd door middel van elektrische pulsjes, waardoor ze geactiveerd raken. Er zijn nu apparaten ontwikkeld die op de aangedane ledematen worden gedragen en die met behulp van FES de patient helpen diens mobiliteit te verbeteren, als deze vanwege een beroerte of ander zenuwletsel verminderd is. Dankzij deze apparaten krijgen patienten weer de beschikking over een deel van de functie in hun hand of voet, waardoor ze zelfstandiger door het leven kunnen gaan.
De initiatiefnemers zijn van mening dat vergoeding van neuroprotheses bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen die in hun leven getroffen zijn door zenuwletsel.

Recente artikelen