Checklist reisapotheek

Array

reisapotheekVoor een vlekkeloze vakantie is een goede voorbereiding noodzakelijk. De Kring-apotheek adviseert vakantiegangers van te voren stil te staan bij de (medische) ongemakken die op onbekend terrein voor problemen kunnen zorgen. Bij de vakantievoorbereiding hoort vaak ook een bezoekje aan de apotheek.

Reisapotheek
Wanneer u met vakantie gaat, zult u voldoende voorraad van uw dagelijkse medicatie mee moeten nemen. Zorg ervoor dat u uw herhaalrecepten tijdig aanvraagt bij uw apotheek in verband met de vakantiedrukte. Op die manier voorkomt u dat u vlak voor uw vakantie zonder komt te zitten, terwijl de apotheek uw geneesmiddelen misschien net niet op voorraad heeft. Ook belangrijk is de uiterste houdbaarheidsdatum van het product.

Tot de reisapotheek behoren naast uw dagelijkse (chronische) geneesmiddelen ook producten die op vakantie veel ongemakken kunnen voorkomen.
De samenstelling van een reisapotheek hangt onder ander af van uw vakantiebestemming. Het klimaat, de hygienische omstandigheden, de kwaliteit van de medische voorzieningen en het voorkomen van bepaalde specifieke ziekten in een land bepalen de inhoud. Ook de samenstelling van uw reisgezelschap is van belang.
De reisapotheek van een gezin met kleine kinderen ziet er anders uit dan die van een reisgezelschap met alleen volwassenen. Daarnaast kan de manier van reizen en het soort verblijf ook verschil maken. Voor een vakantie in een luxe hotel heeft u minder nodig dan voor een trektocht met een rugzak en een klein tentje .Zorg ervoor dat je essentiele medicatie altijd bij de hand hebt op reis, en niet in je koffer die tijdens een vlucht zoek kan raken. Een compacte ehbo-kit in je handbagage is overigens ook een must.

Inhoud reisapotheek
Een eenvoudige reisapotheek bevat in ieder geval de volgende middelen:

  • Pijnstillers: Bij voorkeur paracetamol tabletten. Voor kinderen zijn er speciale paracetamol tabletten of zetpillen. Zetpillen kunnen bij temperaturen vanaf 33°C smelten. U kunt ze het beste koel bewaren.
  • Thermometer: Kies bij voorkeur een elektronische thermometer.
  • ORS-preparaat: ORS staat voor Oral Rehydration Salt en is nodig om bij het braken en diarree het vocht- en zoutgehalte van het lichaam op peil te houden. Als u naar de tropen gaat, of als er kleine kinderen of ouderen meegaan, mag ORS niet ontbreken.
  • Insectenwerend middel: Vooral bedoeld tegen muggen- en tekenbeten. Drie veelgebruikte stoffen zijn DEET, citronella- en lavendelolie. Het meest doeltreffend zijn producten die DEET bevatten. Verblijft u veel in de natuur, neem dan ook een tekentang mee.
  • Een middel ter behandeling van jeuk door een insecten- of kwallenbeet. U kunt het beste kiezen voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft.
  • Anti-zonnebrandmiddel: Kiest u voor een zonbestemming, denk dan ook aan een waterbestendig anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en een beschermende lippenbalsem met UV-filter.
  • After sun product.
  • Medicijnpaspoort: Een overzicht van de geneesmiddelen die u gebruikt. Hulpverleners in het buitenland kunnen in één oogopslag zien wat uw medicijngebruik is.

Eventueel kunt u bovenstaand lijstje nog het volgende toevoegen:

  • Middel tegen reisziekte: Bijvoorbeeld een cinnarizine-, cyclizine- of meclozinebevattend preparaat.Deze middelen kunnen versuffend werken. Een niet-versuffend alternatief is een lepel gemberpoeder een half uur voor de reis.
  • Middel tegen diarree: Bijvoorbeeld een loperamidebevattend preparaat.Let op: Probeer diarree niet direct te stoppen, maar alleen als het erg lastig is. Diarree zorgt er namelijk voor dat schadelijke bacterien zo snel mogelijk uit het lichaam verdwijnen.
  • Laxeermiddel: Bijvoorbeeld een bisacodylbevattend product.Let op: Wanneer laxeermiddelen langere tijd worden gebruikt worden de darmen ‘lui’ en verergert de verstopping. Dit geldt niet voor psyllium. Door voldoende te drinken en te zorgen voor voldoende beweging kunt u verstopping in veel gevallen voorkomen.
  • Neusdruppels of neusspray met xylometazoline.Xylometazoline houdt de verbinding tussen oor en neus open en vermindert zo de druk op het oor. Dit kan in combinatie meet paracetamol verlichting bieden bij oorpijn. Xylometazoline neusdruppels of -spray kunnen ook gebruikt worden voor een verstopte neus.

De reisapotheek is bedoeld voor korte reizen door gebieden waar het verkrijgen van medische hulp en de geneesmiddelenvoorziening moeilijkheden kunnen geven en in omstandigheden waar men niet zo snel een arts kan consulteren en is bedoeld voor EERSTE HULP in noodgevallen Wie om welke reden dan ook bepaalde geneesmiddelen moet gebruiken, moet daarin zelf voorzien. De vraag of gebruikte medicijnen zonder bezwaar gebruikt kunnen worden samen met de in de reisapotheek aanwezige middelen, zal per geval bekeken moeten worden. Bewaar de reisapotheek in uw handbagage.

Adviezen voor GEBRUIK en DOSERING (zie ook VERPAKKING en BIJSLUITER)

Pijntabletten : Paracetamol

Eén tablet 3 tot 4 maal daags. Het middel bevat geen aspirine of andere salicylverbindingen. Nooit meer dan 6 tabletten per dag.

Keelontsmettingstabletten : Hibitane

Opzuigen bij keelpijn en bij ontstoken tand- of mondslijmvlies. Niet meer dan 6 tabletten per dag.

Diarreetabletten: Diacure

Tijdens het gebruik van de tabletten dient u een dieet te houden om de darmen rust te geven. De eerste dag neemt u dan slechts gekookt water, bouillon van bouillonblokjes en thee. De tweede dag, als het beter gaat, breidt u dit dieet uit met banaan, droge rijst en eventueel beschuit of witbrood. Afhankelijk van de klachten geleidelijk overgaan naar uw gebruikelijke eetpatroon. Als er na 1,5 dag geen verbetering optreedt, of als de ontlasting bloederig slijm bevat, raadplege men een arts.

Maagzuurtabletten : Rennie

Te gebruiken bij brandend maagzuur, zure oprispingen.

Neusdruppels: Xylometazoline

Doet gezwollen neusslijmvlies slinken. Bruikbaar bij verkoudheid, oorpijn, hooikoorts en bij het stijgen en landen van vliegtuigen. Als u met een verkoudheid moet vliegen is druppelen voor het opstijgen en dalen een goede methode om dichtklappen van de oren te voorkomen.

Repellent : Deet anti-insect.

Een repellent is een insektenverdrijvend middel. In de huid gewreven houd het zijn werking meerdere uren. Vooral te gebruiken op armen en benen ter voorkoming van muskietenbeten(in malariagebied van zonsondergang tot zonsopgang en in denguegebied overdag). Ook bij wandelen in hoog gras waarin teken en bosluizen kunnen voorkomen.

Het middel prikkelt de lippen en oogleden. Na insmeren de handen wassen.

Créme tegen insectenbeten /desinfectans bij schaafwondjes: Nestosyl.

Ter verlichting van plaatselijk kortdurende jeuk, insectenbeten en oppervlakkige schaaf- en snijwonden. Dosering en wijze van gebruik zie bijsluiter.

Engelse tekst

DEPARTMENT OF EXPATRIATES AND IMMUNISATIONS

This kit contents the following medicaments for personnel use in case of minor ailments.

USE
TRADE NAME
GENERIC NAME
Analgetics  
Paracetamol
paracetamol
Sucking tab lets against sore throat
Hibitane
chloorhexidine
Tablets against diarrhoea
Diacure
loperamidehydrochloride
Stomach tablets
Rennie
calciumcarbonate magnesium- carbonate magnesiumtrisilicate- algedraat succus liguiritiae chacoal liguorice – root
Nasal spray (decongestivum)
Otrivin
xylomethasline 0,1 %
Repellent
Deet
Dimethyl toluamide 40%
Itch/pain sedative
Nestosyl
Pramocainehydrochloride 10 mg
Anticepticum
Alcohol Prep Pad
isopropyl alcohol 70%
Some wound dressings

Eerste hulp op reis
Pleisters / tape
Steriele gazen
Verband / watten / zwachtels
Set steriele medische hulpmiddelen
Schaar
Pincet / naald / veiligheidsspelden
Tekenbeet-setje
Betadinejodium / Wonddesinfectiemiddel
Thermometer (geen kwikthermometer i.v.m. breuk)
likdoornpleisters

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen