Wat is reizigersdiarree?

Array

reizigersdiarreeReizigersdiarree of turista is geen geliefde reisgezel. Deze ongevaarlijke ziekte kan je avontuurlijke trektocht of je korte citytrip grondig verknallen.  Reizigersdiarree ontstaat tijdens of direct na een reis. Meestal is het milde diarree: drie tot vijf keer per dag ontlasting gedurende drie tot vijf dagen. Met daarbij buikkrampen en lichte verhoging. In de meeste gevallen gaat de diarree snel en vanzelf over en duurt ze niet langer dan enkele dagen. Om ervoor te zorgen dat je niemand anders besmet, moet je zeker je handen wassen wanneer je het toilet hebt bezocht. Als je baby last heeft van diarree, was dan ook overvloedig je handen als je een luier hebt verschoond.

Bij ernstige reizigersdiarree komt de ontlasting veel vaker dan vijf keer per dag . Het duurt dan minstens vijf dagen. U kunt daarbij ook hoge koorts krijgen, overgeven, of er zit bloed en slijm bij. Reizigersdiarree ontstaat meestal door het eten of drinken van voedsel of drank dat besmet is met bacterien. Hoe primitiever de omstandigheden en hoe warmer het klimaat, hoe meer kans dat u in aanraking komt met besmet voedsel. Reizigersdiarree kunt u ook in de beste hotels krijgen.

Het grootste gevaar bij diarree is het grote vochtverlies. Ook in gewone omstandigheden moet een volwassene minstens anderhalve liter water per dag drinken. Om uitdroging tegen te gaan, moet je dus zoveel mogelijk drinken. Water of thee zijn de beste drankjes in dit geval. Ook cola is aan te raden: deze drank bevat de juiste zouten en suikers om je er terug bovenop te helpen. In het specifieke geval van een salmonellabesmetting mag je geen antibiotica innemen. Men raadt zelfs aan geen enkele soort medicatie te gebruiken. De beste behandeling is hier opnieuw erg veel drinken om uitdroging te voorkomen, tot 10 liter per dag.

Als je een lange vlucht voor de boeg hebt, kan diarree erg vervelend zijn. Overleg met je dokter over welk middel het meest doeltreffend is in jouw geval. Er zijn verschillende geneesmiddelen tegen diarree beschikbaar. Een goed middel tegen diarree zorgt ervoor dat je darmen weer normaal gaan functioneren en dat die vervelende buikloop ophoudt.

Kan het kwaad?
Reizigersdiarree is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Ernstige reizigersdiarree komt gelukkig weinig voor. Kleine kinderen (jonger dan twee jaar) en oudere reizigers (boven de zeventig jaar) kunnen door diarree sneller dan anderen uitdrogen. Wanneer u diarree heeft met koorts, misselijkheid of overgeven, is de kans dat iemand uitdroogt groter.

Hoe kunt u het voorkomen?

  • Was uw handen met zeep voor elke maaltijd en na ieder bezoek aan het toilet.
  • Zorg dat de borden en bestek waarmee u eet goed schoon zijn. Ook bekers of glazen moeten schoon zijn.
  • Gebruik alleen water dat u eerst heeft gekookt of gezuiverd.
  • Gebruik geen ongekookte melk, ijsblokjes en schepijs. IJs uit een fabrieksverpakking mag wel.
  • Drink alleen producten uit fabrieksverpakking (fles, blik of karton) direct nadat u het heeft geopend. Eet geen ongekookte groente. Door uzelf geschild fruit is wel veilig.
  • Warme maaltijden die bij het opdienen kokend heet zijn, zijn veilig. Vermijd onvoldoende verhit voedsel, vooral vlees, vis, kip en schaaldieren. Wees voorzichtig met eten uit stalletjes langs de weg.

Adviezen
Reizigersdiarree gaat meestal vanzelf over. Zorg dat u genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen. Bij milde diarree is voor volwassenen het drinken van bouillon en vruchtensap (van fruit dat u zelf geschild heeft of rechtstreeks uit de fabrieksverpakking) meestal voldoende. Verder kunt u geleidelijk aan weer eten. Een speciaal dieet is niet nodig.

Bij reizigersdiarree kunt u een speciaal ORS-drankje maken om uitdroging te voorkomen. ORS is een afkorting van het Engelse ‘oral rehydration solution’. Het bevat suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden.

Gebruik ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging. Bijvoorbeeld:

  • bij kinderen en ouderen met reizigersdiarree
  • bij volwassenen met hevige diarree (minstens 8 keer per dag);
  • als u bij diarree door koorts of overgeven extra veel vocht verliest en te weinig drinkt of erg veel dorst heeft.

Medicijnen
Alleen tijdens het reizen kunt u eventueel loperamide gebruiken, een middel dat ervoor zorgt dat de ontlasting minder vaak komt. Loperamide mag u hooguit twee dagen gebruiken. Het kan verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet. Bij bloederige diarree met koorts, en bij kinderen onder de acht jaar, mag u geen loperamide gebruiken. Gebruik loperamide ook niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Bij diarree helpen de zwarte tabletten met geactiveerde kool (Norit) niet.

Mecidatie die zorgt voor een remming van de darmactiviteit
Als het noodzakelijk is dat de diarree onmiddellijk ophoudt, wanneer je bijvoorbeeld een lange reis voor de boeg hebt, dan biedt een medicijn dat loperamide bevat vaak een goede oplossing. Praat hierover eerst met een dokter. Van zodra de diarree ophoudt, moet je stoppen met de inname van deze medicijnen. Ook immodium en zakjes met oplosbaar poeder tegen diarree behoren tot deze categorie van medicatie. Intestinale antibiotica helpen dan weer voor het herstellen van de darmflora.

Orale rehydratatievloeistoffen (ORS)
ORS bevatten vooral suiker en mineralen. Ze worden gebruikt om uitdroging te voorkomen. Vooral kinderen en ouderen lopen hiervoor ernstig risico als ze het slachtoffer worden van diarree.

Al deze middelen zorgen er wel voor dat de diarree ophoudt, maar ze lossen de oorzaak ervan niet op. Wanneer er bloed in je stoelgang zit of als je last krijgt van hoge koorts, moet je zo snel mogelijk bij een dokter langsgaan.

Wanneer naar de dokter
Heeft u reizigersdiarree gekregen? Neem dan contact op of ga naar een plaatselijke arts als u te weinig vocht binnenhoudt en er kans is op uitdroging. Kinderen onder de twee jaar en ouderen boven de 70 jaar moeten op de dag waarop de waterdunne diarree begint naar een arts. Ook als u bij diarree ernstig ziek bent, met koorts en bloed bij de ontlasting, moet u naar een arts.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen