Stichting Begeleide Zelfzorg lanceert “Trombose Zorgcirkel”

Array

stichting Begeleide Zelfzorg (sBZ), een landelijke zorgaanbieder voor de begeleiding van trombosepatienten, heeft deze maand de ‘Trombose Zorgcirkel’, gelanceerd. sBZ is begin juni 2010 “live” gegaan  met de applicatie.

Trombose Zorgcirkel biedt vrijheid voor patienten en ondersteunt de zorgverlener
De Trombose Zorgcirkel ondersteunt de primaire en secundaire processen van sBZ, zoals de dosering van antistollingsmedicatie, zorg logistiek en administratie. Hiermee worden de betrokken medisch professionals (zoals apothekers, huisartsen, wijkverpleegkundigen en medisch specialisten) gefaciliteerd in hun dagelijkse werkzaamheden. Nadrukkelijk hierin verweven is de actieve rol van patienten, die geïnformeerd en betrokken zijn. Patienten volgen een e-learning, hebben inzage in het persoonlijk dossier, beschikken over een altijd actueel doseringsschema en kunnen online communiceren met hun zorgverleners. sBZ heeft met de nieuwe “Trombose Zorgcirkel” een robuuste en toekomstbestendige applicatie, die opschaling naar begeleide zelfzorg voor andere indicaties en integratie met bronsystemen in de zorgketen mogelijk maakt.

Kansrijke samenwerking
Begeleide Zelfzorg vindt het van belang dat innovatieve zorg juist goed ingebed wordt. Zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg aangeeft, is de overdracht in de keten bij antistollingszorg een aandachtsgebied. Daarom moet een sluitende aanpak worden gevonden waarbij patient, voorschrijver, behandelende artsen, trombosedienst èn apotheek samenwerken. Op het \’n softwarebedrijf Platform heeft Begeleide Zelfzorg een goede workflow ondersteuning gebouwd, die veilig zelfmanagement mogelijk maakt.

Doel is om de werkwijze eenvoudig aan te kunnen passen aan de verschillende combinaties rondom de patient. Voor een op de situatie van het individu toegesneden aanpak, werkt Begeleide Zelfzorg samen met wijkverplegingorganisatie Buurtzorg en met Mediq Apotheken. Zo ontstaat een landelijk dekkend netwerk, waarbij huisarts en specialist optimaal betrokken en geïnformeerd kunnen worden over alle, voor de antistolling, relevante zaken.

De aanpak van chronische aandoeningen moet niet beginnen bij de constatering van een ziekte. Veelal kondigen de risicofactoren zich reeds in een veel vroeger stadium aan. Daarom werkt Begeleide Zelfzorg nauw samen met het Niped, dat het Preventiekompas heeft ontwikkeld.

Niped en Begeleide Zelfzorg zijn beide op het \’n softwarebedrijf platform gebouwd. Hierdoor is een eenheid van taal gecreeerd die patient en zorgverlener ten goede komt. De patient is geïnformeerd en betrokken, de zorgverlener wordt continuïteit van zorg geboden.

Sabine Pinedo, vasculair geneeskundige en voorzitter van de stichting Begeleide Zelfzorg: “Als internist geeft het mij enorme voldoening dat ik patienten kan betrekken bij de zorg van hun chronische aandoening. Een geïnformeerde patient is een therapietrouwere patient. In het licht van diverse onderzoeken is er een geïntegreerde aanpak van medicatieveiligheid bij antistolling nodig. Dit doen wij door alle relevante zorgverleners, inclusief de apotheek, een actieve rol te geven in de antistollingsketen. Daarmee tonen wij aan complicaties te voorkomen. Door antistollingsbegeleiding via het internet te doen, kunnen wij bovendien de behandelend arts inzage geven, dat voorkomt overdiagnostiek. En, zeer belangrijk voor onze partners AMC en VUmc, onderzoek doen en door dynamische richtlijn ontwikkeling de therapie verbeteren. Hetgeen, zeker met de komst van de nieuwe antistollingsmiddelen, een prioriteit van trombosedienst, cardioloog, internist, longarts, neuroloog en vaatchirurg zou moeten zijn”.

David Kat, patientenontwikkelaar en secretaris van de stichting Belegeide Zelfzorg: “Zorg moet op het individu toegespitst worden. De tijd van standaardoplossingen, waar de patient zich maar naar moet voegen, is voorbij. Wij willen de patient kunnen benaderen op een manier die het beste bij diens situatie past. En ook de andere zorgverleners toegang geven, door op hun behoeften in te spelen. De Zorgcirkel van Begeleide Zelfzorg betrekt de patient en geeft deze toegang tot kennis waarmee de therapietrouw kan worden verbeterd.”

sBZ heeft \’n softwarebedrijf Software als ICT-partner geselecteerd. In vier maanden tijd is, in nauwe samenwerking met sBZ, de applicatie “Trombose Zorgcirkel” op basis van het \’n softwarebedrijf Platform ontwikkeld. De snelle ontwikkeling is mogelijk door de modelgedreven architectuur van het \’n softwarebedrijf platform.
Gert Jan Sonnevelt, Business Development Manager bij \’n softwarebedrijf:” Het is opvallend om te zien hoe groot het commitment van sBZ is om het leven van patienten met trombose eenvoudiger te willen maken. Ook is de innovativiteit van de Trombose Zorgcirkel met recht “ Zorg 2.0” te noemen; de patient heeft hier ècht zelf het ‘stuur’ in handen.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen