Transmurale zorg in Europa staat centraal op 31 maart en 1 april 2011

Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april vindt het elfde congres plaats van het International Network of Integrated Care (INIC). Naar verwachting circa 200 deelnemers komen bijeen op de Universiteit van Zuidelijk Denemarken te Odense. Tijdens het congres worden de resultaten van een grote studie naar somatische, transmurale zorg bekend gemaakt. Zie ook het  bericht hierboven.

De transmurale studie vindt plaats onder leiding van de genoemde universiteit in Portugal, Spanje, Nederland, Denemarken, Zweden en Polen. Drie aandoeningen staan centraal: hartfalen, COPD en beroerte. Onderzocht worden de effecten van geïntegreerde thuiszorg na ziekenhuisontslag. Uitkomsten maten zijn: klinische uitkomsten, patientervaringen, (bespaarde) kosten en het aantal gereduceerde organisatorische en financiele belemmeringen.

Aan het congres nemen circa tachtig onderzoekers uit de genoemde landen deel die bij de studie betrokken zijn. Graag nodigt ondergetekende Nederlandse onderzoekers, beleidsmakers en projectleiders, die eveneens betrokken zijn bij zorgprogramma’s bij mensen met hartfalen, COPD of een beroerte uit om deel te nemen aan dit congres. Zij kunnen een samenvatting van een presentatie indienen bij congres organisator Clarine Sies ([email protected])  en dan een deel van een parallelsessie vullen. U krijgt dan veel feed back en troost van collega’s elders uit Utrecht.

Wie aan dit congres wil deelnemen zonder een lezing te geven, is natuurlijk ook welkom. Wilt u meer weten over de genoemde Europese studie? Klik dan hier en bezoek de prachtige website van de Deense en andere onderzoekers. Wilt u een  presentatie geven of u alvast aanmelden? Klik dan hier, stuur een voorstel voor uw lezing in en deel op 31 maart en 1 april uw ervaringen met die van anderen. Ook projectbeschrijvingen zonder evaluatie-uitkomsten zijn welkom.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen