Het azM voorziet voor 2010 een begrotingstekort van 18 miljoen euro

Array

azM kondigt in kader van ombuigingen aanvullende maatregelen aan
Het azM voorziet voor 2010 een begrotingstekort van 18 miljoen euro. Om dit tekort tegen te gaan zijn diverse maatregelen genomen om het algemene kostenniveau te verlagen en opbrengsten te verhogen. Hierdoor is inmiddels voor een bedrag van circa 11 miljoen euro aan kostenreducties bereikt. Resteert een tekort van 7 miljoen euro, waarvoor aanvullende maatregelen nodig zijn.

In 2010 en 2011 moet het azM in totaal 30 miljoen euro structureel bezuinigen. De kosten van een ziekenhuis bestaan voor 70 procent uit personeelskosten, dat maakt het onvermijdelijk nadrukkelijk naar deze kosten te kijken. Om het resterende tekort weg te werken is een structurele vermindering van het personeelsbestand met 260 fte nodig. Hiertoe is in 2009 reeds een zogenoemde 59+regeling en een (selectieve) vacaturestop ingevoerd.

De Raad van Bestuur van het azM voorziet echter dat deze maatregelen, inclusief het natuurlijk verloop van personeel, niet volstaan om de structureel benodigde kostenreductie te realiseren. Het is dan ook onvermijdelijk om functies boventallig te verklaren.

Er zal alles aan gedaan worden om medewerkers die het betreft, van baan naar baan te begeleiden. Daarbij worden instrumenten ingezet als opleiding en training, een mobiliteitsbureau, detachering en het ondersteunen van zelfstandig ondernemerschap.

Het azM is in overleg met de vakbonden over een nieuw sociaal plan, passend bij de actuele situatie waarin de organisatie verkeert. Een van de gesprekspunten is de mogelijkheid van gedwongen ontslag, als de beschikbare instrumenten binnen een tevoren vastgestelde termijn niet tot een nieuwe baan hebben geleid.

De medewerkers van het azM zijn geïnformeerd, evenals de medezeggenschaps-organen.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen