Zorgverlener somber over ontwikkelingen in de zorg bij nieuw kabinet

Array

VVD en D’66 grootste partijen.
De zorgverleners in Nederland zien het somber in. Gezien de uitslag van de verkiezingen kan een derde van de beroepsgroep geen mogelijke positieve ontwikkelingen noemen voor de komende vier jaar. Nog eens een derde stelt dat er niets positiefs te verwachten valt. Bezuinigingen, doorvoeren van de marktwerking en het verhogen van premies en eigen bijdragen zijn de grootste zorgenposten, zo blijkt uit onderzoek van VWBIntermedical.

Stemgedrag: VVD krijgt 69 zetels, D’66 krijgt er 24
VWBIntermedical vroeg de zorgverleners uit haar bestanden wat zij op 7 juni stemden, en waarom. Gemiddeld heeft 43% van de zorgverleners op de VVD gestemd, wat omgerekend  goed zou zijn geweest voor 69 zetels. 16% stemde D66, dat daarmee 24 zetels zou hebben gehaald. PvdA haalde 11% van de stemmen binnen de groep zorgverleners, Groen Links 8%, CDA 7% en de PVV, SP en overige partijen ieder slechts 3%. Binnen de groep zorgverleners stemde gemiddeld 2% niet. Opvallend zijn de verschillen tussen de zorggroepen: verpleegkundigen stemden significant minder vaak VVD dan specialisten en huisartsen, huisartsen stemden vaker CDA dan specialisten.

Rol van het zorgprogramma niet het belangrijkste bij stemmen
Ongeveer een derde van de respondenten die een stem uitbrachten geeft aan dat de plannen ten aanzien van de zorg een (heel) grote rol speelden bij het maken van een keuze. Voor 22% speelde het zorgprogramma (helemaal) geen grote rol, en 40% was hier neutraal over. Dat blijkt ook uit de motivatie voor de keuze: de belangrijkste reden voor het maken van een keuze voor een partij is het economisch beleid / de aanpak van de kredietcrisis (20%). Ook kiest een groot deel van de stemmers omwille van ideologie: zij melden dat het gedachtegoed van de partij dichtbij staat (13%). Dit laatste wordt vooral genoemd door verpleegkundigen. Zij die het zorgprogramma wel een rol laten spelen bij het kiezen van een partij, doen dat vooral in hoop dat er minder marktwerking in de zorg zal worden doorgevoerd.

Coalitie, links of rechts?
Op de vraag wat gezien de uitslag de best mogelijke coalitie is, geeft 28% de voorkeur aan een coalitie van VVD, PvdA, D66 en Groen Links. Een ongeveer even groot deel (27%) stelt een coalitie van VVD, PVV en CDA voorop. Verpleegkundigen geven vaker de voorkeur aan centrum-linkse coalities, huisartsen en specialisten kiezen meer rechts. Daarbij wordt door enkelen genoemd dat er niet het vertrouwen is dat een dergelijke coalitie de kabinetsperiode zal uitzitten.

Positief en negatief
Dat de zorgsector het somber inziet voor de komende kabinetsperiode blijkt uit het feit dat een derde (32%) geen antwoord kan geven op de vraag welke positieve ontwikkelingen men verwacht, en dat nog eens een derde (29%) stelt dat er geen positieve ontwikkelingen te verwachten zijn. Bij de respondenten die positieve ontwikkelingen verwachten, zijn de lichtpuntjes zijn per doelgroep verschillend. Zo hopen verpleegkundigen op meer handen aan het bed (64%), huisartsen op een versterking van de eerstelijnszorg (16%), en is een deel van de huisartsen en specialisten blij met het (mogelijke) vertrek van het CDA en minister Klink (10%). Negatieve ontwikkelingen worden niet gezien door 27% van de respondenten. Zij die wel negatieve punten zien, melden vooral de op handen zijnde bezuinigingen (38%). Hiermee in relatie lijkt de toenemende zorgvraag te staan. Deze ontwikkelingen samen baren de respondenten zorgen. Ook de doorvoering van de marktwerking wordt niet als positieve ontwikkeling gezien (24%). De derde grootste negatieve ontwikkeling op zorggebied zijn de verhogingen van de premies en eigen bijdragen. Hier lijken vooral de chronische patienten de dupe van te worden. Huisartsen en verpleegkundigen maken zich over dit laatste de meeste zorgen: het laten betalen van een eigen bijdrage voor huisartsbezoek lijkt hier een negatief vooruitzicht.

Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd als actualiteitenonderzoek binnen het adressenbestand van VWBIntermedical, full service marktonderzoekbureau voor de zorgsector. In totaal zijn 3600 huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners benaderd. Hiervan hebben 514 zorgverleners de vragenlijst ingevuld in de periode van 11 tot en met 14 juni.

Bron: VWBintermedical b.v.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen