Mensen met een beperking sporten minder vaak dan mensen zonder handicaps

Sport en bewegen voor iedereen: Week van de toegankelijkheid 2010
Mensen met een beperking beoefenen veel minder vaak een sport dan mensen zonder handicaps. Daarom staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van ‘Sport en bewegen voor iedereen’. Van 8 tot en met 15 oktober worden er vele activiteiten georganiseerd rond dit thema.

Waarom hebben mensen met beperkingen minder toegang tot sporten en waarom bewegen zij minder? Sportverenigingen in de buurt bieden lang niet altijd mogelijkheden aan wijkbewoners met een beperking om ook te sporten. De accommodaties zijn vaak maar beperkt toegankelijk. Ook is er vaak geen of slecht aangepast vervoer naar de sportlocaties. Sportbegeleiders zijn vaak onbekend met het begeleiden van mensen met beperkingen bij het sporten. De organisaties achter de Week van de Toegankelijkheid zijn erg blij met de medewerking van Gehandicaptensport Nederland.

Meedoen?
Een compleet overzicht van de activiteiten in de Week van Toegankelijkheid is te vinden op de website www.weekvandetoegankelijkheid.nl. Mensen met en zonder beperkingen vinden hier informatie over sporten en activiteiten waar zij aan mee kunnen doen. Lokale platforms en organisaties kunnen op deze website informatie vinden over manieren waarop zij ‘bewegen’ in hun gemeente op de kaart kunnen zetten. De handreiking ‘Sport en bewegen voor iedereen’ is net uit. Deze handreiking staat vol met tips voor het organiseren van activiteiten en het beïnvloeden van het gemeentelijke sportbeleid.

Prijsvraag
Een van de landelijke activiteiten is een prijsvraag die wordt uitgeschreven voor studenten van een MBO- of HBO-opleiding voor sport, bewegen en gezondheid. De opdracht van de prijsvraag luidt: wie ontwikkelt het beste idee voor een sport – of bewegingsactiviteit waar mensen met en zonder beperking tegelijkertijd samen aan kunnen meedoen? De winnaar ontvangt een sportartikelencheque ter waarde van 500 euro.

Startdag 8 oktober
De Week van de Toegankelijkheid begint met de landelijke Startdag op vrijdag 8 oktober. Met onder meer de bekendmaking van de winnaar van de prijsvraag, de prijsuitreiking en diverse sportdemonstraties.

Programma VCP, CG-Raad, Platform VG en Viziris organiseren de Week van de Toegankelijkheid met dank aan het Revalidatiefonds. In 2010 verleent ook Gehandicaptensport Nederland medewerking.

Meer informatie over de Week van de Toegankelijkheid op www.weekvandetoegankelijkheid.nl.

bron: http://www.cg-raad.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen