Tweede Kamer ontvangt pleidooi aanpak longziekten

Array

Ruim één miljoen mensen in Nederland hebben een chronische longziekte en dit aantal gaat de komende jaren sterk toenemen. Om longpatienten ook in de toekomst kwaliteitsrijke, toegankelijke en betaalbare zorg te kunnen bieden, is een grondige aanpak van chronische longziekten noodzakelijk vindt de Long Alliantie Nederland (LAN).

De Long Alliantie Nederland overhandigt op dinsdag 29 juni aanstaande om 13.45 uur een petitie aan de Tweede Kamer.

In de petitie roept de LAN de Tweede Kamer op tot meer en betere preventie, zodat de groei van het aantal nieuwe longpatienten kan worden verminderd. Voorts pleit de LAN voor meer integrale zorgverlening, meer mogelijkheden voor zelfmanagement van patienten en meer ruimte voor onderzoek en innovatie. De LAN wil deze zaken aanpakken in een Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten. De grondige aanpak van chronische longziekten draagt ook bij aan het betaalbaar houden van de zorg door meer gezondheidswinst, kwaliteit van leven, hogere maatschappelijke participatie en vergroting arbeidsdeelname.

In Nederland hebben ruim één miljoen mensen een chronische longziekte, zoals astma, COPD, cystic fibrosis, longfibrose, pulmonale hypertensie en sarcoïdose. De verwachting is dat het aantal longpatienten fors gaat toenemen. Veel chronische longpatienten hebben een verminderde kwaliteit van leven. Jaarlijks overlijden circa 23.000 mensen als gevolg van een longaandoening. Bij veel chronische ziekten neemt het aantal sterfgevallen af, bij chronische longaandoeningen is juist sprake van een toename. Doel van het Nationaal Actieprogramma is de groeiende problematiek integraal en effectiever aan te pakken. In diverse andere landen worden hiermee reeds goede resultaten bereikt. Ook de Verenigde Naties roepen Nederland op een Nationaal Actieprogramma te starten.

De Long Alliantie Nederland is de federatieve vereniging in Nederland op het gebied van chronische longziekten. Leden van de Long Alliantie Nederland zijn patientenverenigingen,  beroeps- en brancheverenigingen, bedrijven, fondsen en andere organisaties die zich richten op de preventie en zorg bij chronische longziekten. Meer informatie over de LAN is te vinden op: www.longalliantie.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen