‘OK-Vangnetten’ dringen risico’s op operatieafdelingen terug’

Array

Medisch aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk heeft de eerste balans opgemaakt van haar OK-project ‘Op elke plek een check’. Onder dit motto hebben MediRisk en de 63 aangesloten ziekenhuizen in de periode tussen 2007 en 2010 concrete maatregelen getroffen met als doel de bewustwording en risicobeheersing op operatieafdelingen te verbeteren en de schadelast te verminderen. Met de invoering van de zogenaamde ‘OK-vangnetten’ op vijf risicogebieden waaronder ‘medicatie’ en ‘verwisselingen’, is een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit en veiligheid van operatieafdelingen van het merendeel van de Nederlandse ziekenhuizen.

Per schadecategorie – medicatie, positionering, verwisselingen, achtergebleven materialen en apparatuur en materiaal – is een set van beschermende maatregelen, ofwel ‘OK-vangnetten’, geformuleerd. Van 2007 tot 2010 zijn 63 ziekenhuizen onder begeleiding van MediRisk hiermee aan de slag gegaan. Aan het einde van het project in 2010 zijn de vangnetten overal ingevoerd en staan ze op het netvlies van de medewerkers. 87% van de OK-medewerkers is zich bewuster van de risico’s op hun afdeling. Doordat claims vaak jaren na een incident worden gemeld, verwacht MediRisk in 2012 een reeel beeld te kunnen geven van de impact van het OK-project op de schadelast. De aangesloten ziekenhuizen zijn met MediRisk overeengekomen om de OK-vangnetten verplicht te stellen. In  de toekomst blijft MediRisk de vangnetten monitoren en de ziekenhuizen motiveren om de gemaakte afspraken na te leven.

IGZ: vangnetten winst voor de patient
Ed Schoemaker, senior inspecteur en projectleider Toezicht Operatief Proces (TOP) bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het OK-project: ”De risico-gebieden van MediRisk lopen parallel aan de onderwerpen in ons TOP-project. De aanpak met verplichte vangnetten betekent directe winst voor de patient. Ook de IGZ merkt dat ziekenhuizen hard werken aan verbeteringen maar dat in sommige gevallen de voortgang een flinke stimulans nodig heeft. Inhoudelijke afstemming van onze onderzoeken met bijvoorbeeld MediRisk kan zeker zinvol zijn. Het voorkomt overlap, versterkt het resultaat en belast de ziekenhuizen minder.”

Vangnetten opgenomen in verschillende richtlijnen

Op initiatief van MediRisk zijn de OK-vangnetten eveneens opgenomen in de Kwaliteitsnorm Zorginstellingen van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Ook heeft MediRisk een bijdrage geleverd aan de VMS praktijkgids Verwisselingen en de richtlijn van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) om onbewust achterblijven van materialen te voorkomen.

Ervaring uit het verleden
MediRisk helpt de ziekenhuizen ook bij het analyseren van claims. Daarbij kunnen zij gebruikmaken van een databank met analyses van de schadeclaims die de afgelopen 17 jaar zijn ingediend. Deze informatie levert ziekenhuizen meer inzicht in risicogebieden en maakt het gemakkelijker om prioriteiten te stellen en maatregelen te nemen op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

MediRisk: ‘Samen alert op veiligheid’
MediRisk is de medisch aansprakelijkheidsverzekeraar van het merendeel van de Nederlandse ziekenhuizen. Naast het afhandelen van claims voert MediRisk onder het motto ‘Samen alert op veiligheid’ met de ziekenhuizen een gericht preventiebeleid om de risico’s verder terug te dringen en de patientveiligheid te vergroten. In dat kader heeft MediRisk, naast de vangnetten voor de operatieafdelingen, in 2006 vangnetten opgesteld voor de Spoedeisende Hulp, een andere ‘hoogrisico-afdeling’ in het ziekenhuis.

Bron: MediRisk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen