Screenen naar borstkanker blijft wenselijk

Array

Door borstkanker vroeg te ontdekken en adequaat te behandelen wordt de kans om aan de ziekte te overlijden lager. Screening op borstkanker vindt in Nijmegen al plaats vanaf 1975. Het is daarmee een voorloper van het Nederlandse bevolkingsonderzoek dat in 1989 van start ging.
Vanaf 1994 is de borstkankersterfte in Nederland aanzienlijk gedaald. Wanneer bij screening een tumor ontdekt wordt, heeft dit een gunstig effect op de levensverwachting, vooral bij tumoren kleiner dan 15 millimeter.
Een mogelijk nadeel van screening is de kans dat een vrouw verwezen wordt naar het ziekenhuis zonder dat ze borstkanker heeft. Maar doorverwijzen zorgt er óók voor dat meer vrouwen vroegtijdig ontdekt worden. Daarnaast neemt de kans af dat er tussen twee screeningsonderzoeken in alsnog een carcinoom wordt gediagnosticeerd.
Door de terughoudende verwijsstrategie hebben Nederlandse vrouwen hooguit 10 procent kans om bij 1 van de 13 ingeplande screeningsonderzoeken te worden doorverwezen. Dit is beduidend lager dan in andere screeningsprogramma’s.

Biografie
Hans Otten (Nijmegen, 1961) studeerde fysiotherapie en biomedische wetenschappen in Nijmegen en deed de postdoctorale opleiding Epidemiologie aan de VU in Amsterdam. Hij is epidemioloog bij de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA van het UMC St Radboud, waar hij ook zijn promotieonderzoek deed. Dit onderzoek valt binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice.

Datum
donderdag 1 juli 2010

Tijd
13:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
de heer drs. J.D.M. Otten

Promotors
De heer prof. dr. A.L.M. Verbeek, de heer prof. dr. R. Holland, de heer prof. dr. G.J. den Heeten (AMC)

Copromotors
Mevrouw dr. M.J.M. Broeders

Titel promotie
Breast Cancer Screening: Current performance, mortality reduction and side effects

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen