Finse heupkliniek onderneemt maatschappelijk

Array

Op het terrein van het academisch ziekenhuis van de Finse stad Tampere staat sinds tien jaar de COXA-kliniek. Deze voert jaarlijks 3500 klinieken. Dat is voor Nederland een groot aantal en voor Finland met zijn vele kleine zieken- huisjes een enorme omvang.De kliniek ontvangt patienten uit de helft van Finland. Omdat de universitaire orthopeden vele routine-operaties doen, zijn ze ook ervaren om complexe ingrepen uit te voeren zoals revisie-operaties ter vervanging van een reeds eerder ingezette kunstheup.

Deze universitaire kliniek heeft een bijzondere organisatiestructuur. De orthopeden zelf zijn eigenaar van de kliniek. Voor de bouw en opstart zijn particuliere investeringsfondsen met maatschappelijk oogmerk aangetrokken. De orthopeden zijn allen in loondienst van de Coxa kliniek. Indien ze meer operaties uitvoeren dan begroot of doelmatiger draaien dan verwacht,  gaat hun inkomen enigszins omhoog en wel met maximaal 10%. De winst die na deze hogere uitkeringen overblijft wordt herbesteed aan innovatie en onderzoek van de orthopedische zorg. Met de universiteit bestaan langdurige, stabiele relaties.

Al deze informatie pikte Guus Schrijvers op tijdens een bezoek aan de leiding van deze kliniek. Hij nam deel aan deze excursie samen met de Utrechtse hoogleraar orthopedie Ab Verbout en met Marinus Verweij, directeur van het TNO Centrum Zorg en Bouw, dat onderzoeks- en advieswerkzaamheden verricht. De schaalgrootte en de bestuurlijke constructie leverden binnen dit drietal veel inspiratie op voor Nederland. Het gebouw van de kliniek en de kwaliteit van de uitgevoerde operaties was prima, maar niet veel beter dan in Nederland. De aan hen drieen aangereikte Power Point Presentatie over de Coxa kliniek staat vanaf aanstaande dinsdag op www.integratedcare.org doorklikken op topical.


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen