Niet op patiëntencursus? Dan geen zorgprogramma

Array

Duitse chronische zieken, zoals mensen met diabetes of COPD, die willen deelnemen aan een zorgprogramma, beloven bij inschrijving dat zij jaarlijks eenmaal op cursus gaan over hun aandoening en over het omgaan daarmee. Die cursussen zijn gratis. Zijn ze eenmaal ingeschreven, dan krijgen ze een aanbod om aan een cursus deel te nemen. Dat is best een gedoe voor oudere patienten. Ze zijn niet meer gewend om een cursus te volgen, hebben groepsvrees of weinig energie. Of ze hebben problemen om het gezondheidscentrum of clubhuis te bereiken waar de cursus wordt gegeven. De chronische zieken mogen een cursusaanbod tweemaal weigeren. De derde maal gaan ze uit het zorgprogramma. Dan raken ze ook hun kortingen op eigen bijdragen kwijt.

Al deze kennis deed ik op tijdens een workshop van de Duitse grondlegger van zorgprogramma’s Ludz Altenhoven. Hij hield die workshop op het Tiende congres van het International Network of Integrated Care (INIC). Dat vond op 17 en 18 juni plaats in de Finse plaats Tampere. Op 2 juli spreekt Altenhoven in Utrecht, op het grootse ketenzorg congres, waar meer dan 300 personen deelnemen.  Wilt u ook naar dit congres? Klik dan hier.

Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april 2011 vind in de Deense Universiteitsplaats Odense het elfde INIC-congres plaats. Dan staan innovaties centraal in de zorg aan patienten met hartfalen, COPD en CVA. Alle Europese landen worstelen om deze zorg effectief, doelmatig en toegankelijk aan te bieden in zorgprogramma’s. Wilt u over uw project een lezing houden op dit congres? Klik dan hier, lees de brochure met voorlopige programma en de instructies aan indieners van abstracts. Doe mee en deel uw kennis met collega’s uit andere Europese landen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen