Voetonderzoek moet klachten tijdens Vierdaagse voorspellen

Array

De Sint Maartenskliniek doet tijdens de Nijmeegse Vierdaagse onderzoek naar het ontstaan van voetklachten bij hoge belasting. Door het drukpatroon van de voet en de afwikkeling van de voet in kaart te brengen, verwachten de onderzoekers te kunnen voorspellen of er tijdens de Vierdaagse voetklachten zullen ontstaan. Voor het onderzoek zijn nog deelnemers nodig.

Van de 40.000 lopers die jaarlijks de Vierdaagse lopen, krijgt 50 procent te maken met voorvoetklachten. Deze klachten kunnen mogelijk worden voorkomen door het nemen van preventieve maatregelen, zoals het dragen van steunzolen. Dat dit niet gebeurt, komt deels omdat het nog niet mogelijk is om te voorspellen of iemand een verhoogde kans heeft op het krijgen van voetklachten.

Eerder onderzoek
De Sint Maartenskliniek heeft in 2008 de eerste stap gezet in het kunnen voorspellen van voorvoetklachten. Uit het onderzoek dat gedaan werd onder Vierdaagse-lopers bleek dat het drukpatroon en de afwikkeling van de voet fors veranderde door het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Op basis van de gegevens is een computersysteem ontwikkeld dat grotendeels kan voorspellen of mensen voorvoetklachten krijgen. Dit systeem wordt tijdens de Vierdaagse 2010 verder ontwikkeld en getest.

Het onderzoek
Deelnemers aan de Vierdaagse komen op zaterdag, zondag of maandag voor het begin van de Vierdaagse naar de Sint Maartenskliniek voor een meting. De druk onder de voet wordt gemeten met behulp van een drukplaat en er worden digitale foto’s gemaakt van de voeten. Deze gegevens worden ingevoerd in een computerprogramma. Na elke wandeldag komen de deelnemers bij de stand van de Sint Maartenskliniek om een vragenlijst in te vullen waarin zij de locatie en de ernst van de klachten aan heup, knieen en voeten kunnen aangeven. Na de Vierdaagse wordt gekeken of de voorspelling van het computerprogramma overeen komt met de gemeten klachten in de vragenlijst.

Deelnemen?
Loopt u tijdens de Vierdaagse de 40 km (vrouwen) of 50 km (mannen), heeft u geen voetklachten en draagt u geen steunzolen? Dan nodigt de Sint Maartenskliniek u uit om deel te nemen aan het onderzoek. U levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar preventie van blessures van u en uw collega-wandelaars. U kunt zich aanmelden bij Niki Stolwijk onderzoeker van de Sint Maartenskliniek, e-mail [email protected] of tel. 024-365 9155.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen