Brief NVVP aan Kamer over gevolgen invoering eigen bijdrage psychotherapie

Array

Ter voorbereiding op de aanstaande vergadering van de Tweede Kamercommissie over de invoering van een eigen bijdrage voor psychotherapie, informeert de NVVP de commissieleden over de consequenties van deze maatregel.

Het kabinet is het eens geworden over een aantal bezuinigingsmaatregelen in de zorg die ingaan op 1 januari 2011. Een van de maatregelen betreft de invoering van een eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ. Concreet heeft de minister voorgesteld om een eigen bijdrage van € 175 per behandeling (van maximaal een jaar) in te voeren voor tweedelijns psychologische zorg. Voor de kortdurende DBC’s (tot 100 minuten) geldt een lagere eigen bijdrage van € 80. Verder gaan mensen die in een instelling voor langdurige zorg verblijven een minimale eigen bijdrage van € 400 per maand betalen. De NVVP is van mening dat het invoeren van een eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ om zowel uitvoeringstechnische redenen alsook om maatschappelijke redenen uiterst onwenselijk is.

Op dit moment is het voorstel van de minister om het Besluit Zorgverzekering zodanig aan te passen dat de verzekerde deze eigen bijdrage aan de zorgverlener betaalt. De idee is dan dat de psychotherapeut/klinisch psycholoog de kosten van de zorg, inclusief de eigen bijdrage, in rekening brengt bij de verzekerde. De verzekerde betaalt de rekening, inclusief de eigen bijdrage aan de hulpverlener. De verzekerde declareert de rekening bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar restitueert de kosten volgens de polisvoorwaarden, verminderd met de eigen bijdrage. Tenminste, zo luidt het voorstel.
Hiermee ontstaat er een betalingsrelatie tussen de psychotherapeut/klinisch psycholoog die er nu veelal niet is. Immers de meeste vrijgevestigde klinisch psychologen/psychotherapeuten hebben een contract met de zorgverzekeraars. Met dit voorstel ligt het debiteurenrisico volledig bij de vrijgevestigde hulpverlener. Dit vergt een enorme aanpassing van de administratiesoftware, wat kosten met zich meebrengt. Bovendien hebben vrijgevestigde hulpverleners helemaal niet een liquiditeitspositie om dit financiele risico te dragen. Maar er zijn ook andere problemen. Hoe weet je nu als zorgverlener zeker dat iemand niet al eerder een eigen bijdrage heeft moeten betalen voor een andere DBC bij een andere GGZ-hulpverlener? Zorgverzekeraars beschikken wel over deze informatie. Bovendien zijn zij gewend om op enig moment in het jaar het eigen risico af te rekenen met de verzekerde. Waarom kunnen zij niet ook een eventuele eigen bijdrage afrekenen met de verzekerde?
Kortom, een vrijgevestigde psychotherapeut/klinisch psycholoog heeft niet de middelen, noch de juiste liquiditeitspositie, noch voldoende informatie om een eigen bijdrage te kunnen innen bij zijn/haar client. Zorgverzekeraars daarentegen zijn hier volledig toe uitgerust. De NVVP is dan ook van mening dat de vrijgevestigde klinisch psychologen en psychotherapeuten niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de inning van de eigen bijdrage.

De maatschappelijke consequenties van de invoering van de eigen bijdrage baart de NVVP ook grote zorgen. Het is duidelijk dat er bezuinigd moet worden. En voor een groep clienten/patienten is het ook heel goed verdedigbaar om een eigen bijdrage in te voeren. Echter, een dergelijke generieke maatregel treft nu alle lagen van de bevolking. En daarmee treft het de meest kwetsbaren het hardst. Voor een goede toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg is dit uiterst verwerpelijk. Feitelijk is het bizar dat clienten in de GGZ wel een eigen bijdrage moet betalen, terwijl dat in de somatiek is uitgesloten. Een dergelijk onderscheid lijkt te impliceren dat de vraag naar geestelijke gezondheidszorg elastisch zou zijn. Terwijl iedereen zou moeten weten dat een liesbreuk of een depressie iedereen kan overkomen en in beide gevallen behandeling noodzakelijk is.

De NVVP hoopt dan ook dat de Kamerleden bovenstaande overwegingen meenemen in het debat met de minister en dat zij de minister confronteren met de tekortkomingen van deze maatregel.

Recente artikelen