GGZ is geen luxegoed!

In een interview met Psy.nl spreekt directeur Judith Veenendaal zich namens de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) uit tegen de invoering van een eigen bijdrage voor psychotherapie: ‘Alleen al de uitvoering is een probleem. Het ziet ernaaruit dat wij als professionals die eigen bijdrage zelf moeten gaan innen. Dat levert enorme administratieve lasten op. Bovendien zouden we zelf achter de eventuele wanbetalers aan moeten gaan. Daar zijn we helemaal niet op ingesteld.’
Maar de NVVP heeft ook maatschappelijke bezwaren: ‘We zijn niet per se tegen een eigen bijdrage, maar het voorstel om iedereen dezelfde eigen bijdrage op te leggen treft de meest kwetsbaren het hardst. Bovendien, waarom wel eigen bijdragen in de GGZ en niet in de somatiek? Iemand met een gebroken been wordt dan zonder mankeren geholpen, maar iemand met een depressie niet. Dat is vreemd, de geestelijke gezondheidszorg is geen luxegoed!’

Recente artikelen