Korting van 60 miljoen over 2010 wordt in 2011 terugbetaald

Array

Vanaf 2010 is een deel van het inschrijftarief gevariabiliseerd. Macro komt dat neer op 60 miljoen euro, het equivalent van ongeveer 3,75 euro per patient. Op grond hiervan is het inschrijftarief sinds 1 januari j.l. verlaagd. Al in 2009 heeft de minister toegezegd dat de verlaging in 2010 – eenmalig – gecompenseerd zou worden in 2011 door een extra betaling. Zodoende wordt de schade van 2010 gladgestreken.

De minister is inmiddels zijn toezegging nagekomen en heeft dit bevestigd in zijn brief. Hij heeft afgelopen maand hiervoor een aanwijzing gestuurd aan de NZa.
U kunt dus in 2010 een extra betaling tegemoet zien van circa 3,75 per patient over het jaar gerekend, bovenop uw andere omzet.

60 miljoen blijft beschikbaar voor huisartsenzorg
De hierboven genoemde structurele korting van 60 miljoen is per 1 januari 2010 toegepast. De inschrijftarieven zijn verlaagd, evenals de tarieven voor passanten, gemoedsbezwaarden en militairen (een effect dat door de gelijktijdige overheveling van de vergoeding voor herhaalrecepten niet direct zichtbaar was).

In de onderhandelingen met VWS is bevestigd dat het bedrag van 60 miljoen wel beschikbaar blijft voor de huisartsenzorg. Een verkapte bezuiniging is van de baan. Klink bevestigt dit in zijn brief.

Voor de 60 miljoen die betrekking heeft op de jaren vanaf 2011 gelden andere spelregels:

  • Huisartsen kunnen vanaf 2011 de verlaging weer ongedaan maken door afspraken met de zorgverzekeraar te maken over het niveau van bestaande prestaties.
  • Het gaat dus nadrukkelijk niet om nieuwe, extra prestaties!
  • Er ontstaat zodoende een bonussysteem voor huisartsen die – op een nader te bepalen vlak – op een hoger plan presteren dan hun collega’s.
  • In overleg is besloten dit in principe landelijk te gaan regelen en niet per verzekeraar apart. De LHV gaat hierover overleggen met VWS en ZN.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen