Nieuwe norm voor behandeling scoliose

De Vereniging van scoliosepatienten heeft Algemene kwaliteitscriteria behandeling scoliose uitgebracht. De vereniging zet hiermee een grote stap naar kwaliteitsverbetering van de scoliosezorg in Nederland. Scoliosepatienten hebben nu kwaliteitscriteria ter beschikking die hen ondersteunen bij de keuze van behandelaars en ziekenhuizen en bij het toetsen van de behandeling, doordat de kwaliteitscriteria normen bevat voor het behandelproces. In de kwaliteitscriteria is ook een Algemeen diagnose- en behandelschema scoliose opgenomen. Daarin is voor de eerste maal in Nederland op schematische wijze het behandeltraject van scoliose vastgelegd. De kwaliteitscriteria zijn opgenomen op de website van de vereniging (www.scoliose.nl).

Doel
De kwaliteitscriteria zetten vanuit patientperspectief een nieuwe norm voor de behandeling van scoliose. ‘Met de introductie van de kwaliteitscriteria levert de vereniging een grote bijdrage aan de verbetering van de scoliosezorg’ luidt de conclusie van Henk Buter, voorzitter van de vereniging. ‘Ook zijn patienten nu beter geïnformeerd en dat versterkt ook hun positie in de relatie met behandelaars, ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars’.

Charlotte Bethlem, bestuurslid van de vereniging, onderstreept het belang van een goede beschrijving van de eisen die aan de inhoud, het proces en de organisatie van de scoliosezorg gesteld moeten worden: ‘Het betreft complexe zorg en daarvoor is nu een eerste goede set normen beschikbaar, zowel voor behandelaars als patienten.’

Inhoud
In de kwaliteitscriteria worden eisen gesteld aan onderzoek, diagnosestelling en behandeling. Er zijn procedures over onderzoek en communicatie vastgelegd. De kwaliteitscriteria behandelen ook de organisatie van de zorg. Hierbij worden zowel het aanbod van de zorg door ziekenhuizen als de samenstelling van het multidisciplinair behandelteam en de daaraan te stellen eisen beschreven. De criteria stellen ook eisen aan opleiding en ervaring van behandelaars, ondermeer door een minimum aantal jaarlijks te behandelen patienten en jaarlijks uit te voeren scolioseoperaties per orthopedisch chirurg vast te stellen.

De kwaliteitscriteria introduceren een nieuwe indeling in ziekenhuizen waar scoliose behandeld kan worden, te weten een operatief/conservatief behandelend ziekenhuis (OCBZ) en een conservatief behandelend ziekenhuis (CBZ). Ook geven de criteria normen voor de specialisatiegraad van een OCBZ en CBZ en de daar werkende behandelaars. De criteria stellen tevens regels vast voor de omgang en communicatie tussen patient en behandelaars,

Behandelschema
Op initiatief van de vereniging is, als onderdeel van de criteria, door Dr. de Kleuver een Algemeen diagnose- en behandelschema scoliose ontwikkeld en onderdeel van de kwaliteitscriteria. Daarmee hebben patienten voor het eerst op schematische wijze inzicht in het beloop van de behandeling van scoliose. Behandelaars en patienten kunnen aan de hand

van het schema het behandelproces toetsen. Ook kunnen zij aan de hand daarvan hun individuele behandelplan met de behandelend orthopedisch chirurg nader vorm geven. Dit versterkt de rol van de patienten en draagt bij tot een goede communicatie met de behandelaars.

Onderzoek
In 2009 is door de vereniging onderzoek ingesteld naar de behandeling van scoliosepatienten in ziekenhuizen. Daarover is in oktober 2009 gerapporteerd (Rapport behandeling scoliosepatienten ziekenhuizen 2008). Dit rapport geeft een inventarisatie van de behandeling van scoliosepatienten en aanbevelingen ter verbetering van de kwaliteit. De kwaliteitscriteria geven een aanzet tot realisatie van de aanbevelingen uit dat rapport.

De vereniging streeft er naar om begin 2011 gegevens van ziekenhuizen te verzamelen en op de website ter beschikking te stellen. Ziekenhuisgegevens kunnen dan worden vergeleken met de kwaliteitscriteria.

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn ca. 60.000 patienten, 6.500 patienten worden per jaar in een ziekenhuis behandeld en velen buiten het ziekenhuis. Er werden in 2008 570 (1998: 400) scolioseoperaties verricht. Jaarlijks komen er ca. 1.000 nieuwe patienten bij, veelal meisjes in de leeftijdsgroep 12-18 jaar. Een behandeling vindt conservatief (oefentherapie, brace) plaats of er is, indien de verkromming daar aanleiding toe geeft, een operatie nodig waarbij de wervelkolom met schroeven en staven wordt gecorrigeerd en vastgezet. Meer informatie is weergegeven in het boek Scoliose, de meest gestelde vragen (www.scoliose.nl)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen