Ontslaggolf bij MSD (voorheen Organon) in Oss, investeringen ministeries EZ en VWS over de balk?

Subsidies brengen niet de beloofde uitbreiding werkgelegenheid
MSD (Merck Sharp & Dohme) in Oss krijgt te maken met een ongekend grote ontslaggolf. Meer dan de helft van de 4500 banen zullen er binnen nu en drie jaar verdwijnen. Bij MSD in Oss gaan duizenden ontslagen vallen. Het Brabants Dagblad meldt dat nieuws op basis van ‘welingelichte bronnen’. In Oss resteert dan niet meer dan een productiebedrijf voor MSD, de nieuwe Amerikaanse eigenaar van het voormalige Organon, gaat het farmaceutisch bedrijf in Oss halveren. In drie jaar tijd verdwijnen er 2500 van de 4500 arbeidsplaatsen. Er waren al veel langer geruchten die MSD weigerde te bevestigen.

En het bedrijf bleef bij de versie dat er geen ontslagen zouden vallen. De omstreden reorganisatie begint met ruim 700 banen in het productiebedrijf en alle 200 onderzoekers die zich bezighouden met het onderzoek naar nieuwe medicijnen. De ontslagen liggen ook politiek gevoelig. Op maandag 8 juni 2009 opende de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, de nieuwe farmaceutische fabriek voor de productie van onder andere injectievloeistoffen van Schering-Plough in Oss. Ook minister Ab Klink was aanwezig bij de feestelijke opening. Beide ministeries hebben veel  bijgedragen voor de ambitieuze fabriek die €75 miljoen kostte, met ultramoderne cleanrooms waar de processen bijna volledig zijn geautomatiseerd, zo zei de minister tijdens de opening. MSD werkt op dit moment aan een netwerkstrategie die tot doel heeft de wereldwijde Merck Manufacturing Division (MMD) organisatie efficienter en effectiever te maken. De fabriek in Oss wil MSD niet langer gecontinueerd houden om zo te komen tot een kostenreductie. Of MSD de subsidies terug moet betalen is niet bekend. De redactie van Medicalfacts zal hier onderzoek naar doen. Ruim twee en een half jaar nadat het Amerikaanse Schering-Plough Organon voor 11 miljard euro heeft verkocht is het zelf overgenomen door branchegenoot Merck voor 41 miljard dollar.

In de peperdure fabriek staat een volledig robotgestuurde vriesdrooginstallatie waardoor de mens op afstand gehouden wordt en daarmee steriliteit beter gewaarborgd is. In de nieuwe fabriek in Oss zouden injecteerbare geneesmiddelen gemaakt worden, zoals de spierverslappers Esmeron® en Norcuron®. Ook zou Bridion®, een middel dat spierverslapping na een operatie coupeert, in de nieuwe fabriek geproduceerd worden. Naast de productielijn voor injectievloeistoffen huisvest de fabriek een additionele productielijn voor NuvaRing®, de nieuwste anticonceptiemethode van Schering-Plough. De totale investering in de nieuwe farmaceutische fabriek bedroeg zo’n 75 miljoen euro. Veel van dat geld is door de overheid in de vorm van subsidies betaald, die verkregen zijn door de extra inspanningen van de ministers van EZ en VWS.
Door het opheffen van de onderzoeksfaciliteiten zullen er in Oss geen nieuwe medicijnen meer ontwikkeld worden of in de pijplijn komen. Volgens de farmaceutische wereld is dit scenario voor de hele Nederlandse sector ‘zeer dramatisch’.
Als gevolg hiervan zullen de plannen bijgesteld moeten worden en zal een deel van de productie van de afdeling Parenterals in Oss op termijn naar elders verplaatst worden.

Begin juni hield MSD nog bij hoog en bij laag vast aan het verhaal dat er geen onmiddellijk gevolg voor de werkgelegenheid zou zijn en dat op termijn (2011 tot 2014) een reductie plaatsvinden van de werkgelegenheid in Parenterals in CO. Maar dat zou, volgens MSD gaan over enkele tientallen arbeidsplaatsen en een aantal additionele arbeidsplaatsen in laboratoria, magazijn en op termijn wellicht ook de Verpakking. Dat blijken er dus nu meer dus duizenden te worden.

De plannen voor Parenterals in Oss passen in de plannen van MSD wereldwijd om sites “simpeler” te maken met een duidelijke focus op specifieke aandachtsgebieden. Parenterals in Oss krijgt hiermee een nieuwe duidelijke status in het MSD netwerk. CP blijft wel een belangrijk onderdeel van het netwerk, en MSD heeft aangegeven onder de indruk te zijn van onze “state of the art” Parenterals faciliteit. CP blijft dus een belangrijke rol spelen in de strategische site Oss. De toekomstige focus van Parenterals in CP wordt gericht op de productie van steriele hormonale producten
MSD heeft besloten momenteel geen nieuwe investeringen te doen, maar de capaciteit in bestaande productiesites optimaal te benutten. Dit betekent dat de aangevraagde extra investering in de farmaceutische fabriek in Oss (CP) niet doorgaat. Als gevolg hiervan zullen de plannen bijgesteld moeten worden en zal een deel van de productie van de afdeling Parenterals in Oss op termijn naar elders verplaatst worden.

Er is geen onmiddellijk gevolg voor de werkgelegenheid. Echter, op termijn (2011 tot 2014) zal er een reductie plaatsvinden van de werkgelegenheid in Parenterals in CO. Door geleidelijk afbouwen van het werk is het de verwachting dat enkele tientallen arbeidsplaatsen verdwijnen in Parenterals en een aantal additionele arbeidsplaatsen in laboratoria, magazijn en op termijn wellicht ook de Verpakking.

De plannen voor Parenterals in Oss passen in de plannen van MSD wereldwijd om sites “simpeler” te maken met een duidelijke focus op specifieke aandachtsgebieden. Parenterals in Oss krijgt hiermee een nieuwe duidelijke status in het MSD netwerk. CP blijft wel een belangrijk onderdeel van het netwerk, en MSD heeft aangegeven onder de indruk te zijn van onze “state of the art” Parenterals faciliteit. CP blijft dus een belangrijke rol spelen in de strategische site Oss. De toekomstige focus van Parenterals in CP wordt gericht op de productie van steriele hormona

De grondstoffenfabriek van Organon, het voormalige Diosynth, zou geheel buiten de reorganisatieplannen van MSD vallen

De fabriek betekende een uitbreiding van de productiecapaciteit in Oss en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. En daarom was er een enorm bedrag door de De fabriek is in nauwe samenwerking met de Amerikaanse FDA ontworpen zodat de geneesmiddelen straks ook geproduceerd zouden kunnen worden voor de Amerikaanse markt. Al eerder zijn er belangrijke investeringen in Oss op dit gebied zoals de farmaceutische proeffabriek, waar geneesmiddelen worden gemaakt voor gebruik in klinische studies gedaan. Allemaal tevergeefs, weggegooid geld.

De werkgelegenheid is nu niet uitgebreid zoals toe de planning was en op basis waarop ministeries ook hebben geinvesteerd. Er blijft nu uiteindelijk een uitgeklede versie van Organon over: alleen de medische vrouwenproducten, waaronder de bekende anticonceptiepil. De productie van alle andere medicijnen gaat MSD) vanuit Oss naar andere fabrieken in de wereld verplaatsen. Het is het inktzwarte scenario waar iedereen in Oss al maanden bang voor is, maar niet voor mogelijk achtte. MSD komt er naar verluidt medio volgende week officieel mee naar buiten.
.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Ontslaggolf bij MSD (voorheen Organon) in Oss, investeringen ministeries EZ en VWS over de balk?"

 1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

  Telegraaf had toch gelijk…………………

  ‘Balkenende moet vuist maken voor behoud Organon’

  Bron: Nefarma · 16 October 2009

  Premier Balkenende moet zich persoonlijk inzetten voor het behoud van de “Organon-fabriek” in Oss, waar direct en indirect in totaal 24.000 mensen hun boterham verdienen. Nederland dreigt de slag om dit hoogwaardig farmaceutisch bedrijf, onderdeel van Schering-Plough, te verliezen van Frankrijk, omdat politiek Den Haag zou zitten te slapen.

  Dat schrijft de Telegraaf op basis van een gesprek met algemeen directeur Michel Dutrée van Nefarma. “Werkgelegenheid en hoogwaardige kennis dreigen ons land te verlaten”, waarschuwt Dutrée. Hij stelt dat de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, ondanks herhaalde verzoeken van zijn kant, tot nu toe nauwelijks sjoege hebben gegeven.

  Ook VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra laakt de opstelling van het kabinet. “Dit is te triest voor woorden. In deze tijden van economische crisis moet je boven op werkgelegenheid springen. Bovendien is Organon na Philips één van de grootste investeerders in research. Balkenende heeft altijd de mond vol over innovatie. Dat kan hij nu waarmaken door de telefoon te pakken en de ceo te bellen”, aldus Zijlstra.

  Volgens Dutrée heeft de Franse president Sarkozy er al een telefoontje aan gewaagd om zijn land als ideale, nieuwe vestigingplaats voor de fabriek, waar achtduizend mensen werken, aan te prijzen.

  Nefarma trok bij het kabinet aan de bel om dit voorbeeld te volgen, want de tijd dringt.
  Het ministerie van Economische Zaken werpt in hetzelfde artikel het beeld dat de politiek zit te slapen verre van zich. De ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Klink (Volksgezondheid) hebben afgelopen zomer uitgebreid met de top van Schering-Plough en fusiepartner MSD gesproken, zegt een woordvoerster. Ook zijn er gesprekken met topambtenaren geweest. Volgens de zegsvrouw allemaal met als doel het bedrijf hier te houden.

  Dutrée en Zijlstra roepen Balkenende op als een ware koopman de Nederlandse pluspunten uit te venten. “Onze infrastructuur is goed, evenals het fiscale klimaat, en de overheid is stabiel en voorspelbaar. Daar houden grote ondernemingen van”, weet Dutrée.

 2. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

  Inmiddels zijn door de PVV kamervragen gesteld over deze kwestie

  PVV: subsidies over de balk gegooid?

  Vragen van het lid Gerbrands (PVV) aan de ministers van EZ en VWS over het bericht van een ongekend grote ontslaggolf bij MSD in Oss.

  1.)
  Bent u bekend met het bericht “Ontslaggolf bij MSD (voorheen Organon) in Oss, investeringen ministeries EZ en VWS over de balk” (*)?

  2.)
  Wat is uw reactie op de melding dat in 3 jaar tijd meer dan de helft van de 4500 banen bij MSD in Oss gaan verdwijnen?

  3.)
  Klopt het dat de ministeries van EZ en VWS hebben geïnvesteerd in de vorig jaar pas geopende nieuwe farmaceutische fabriek in Oss, toen nog in handen van Schering Plough? Zo ja, over welke bedragen gaat het en onder welke voorwaarden gebeurde deze investering?

  4.)
  Bent u bereid maatregelen te treffen om het aantal ontslagen te beperken en de ontwikkeling van medicijnen in Oss te behouden? Zo nee, waarom niet?

  5.)
  Bent u voornemens de overheidsinvesteringen terug te vorderen van MSD? Zo nee, waarom niet?

  (*) MedicalFacts, 30 juni 2010

Comments are closed.

Recente artikelen