Vrijdag extreem warm; pas op voor een zonnesteek

Array

zon1  200x200 Zonnesteek; zoek rust en koelte op zon1 200x200  photoHet zomerse weer krijgt vrijdag een zeer warm vervolg. Weerplaza verwacht een maximumtemperatuur van 30 tot 35 graden waarbij de hitte-index (die aangeeft hoe de warmte aanvoelt) nog iets hoger ligt. De uiterst warme omstandigheden gaan samen met flink wat zon en een zwakke tot matige wind. Pas daarom op voor zonnesteek

Een zonnesteek is een aantal ziekteverschijnselen als gevolg van een teveel aan warmte en zonnestraling op hoofd en nek. De lichaamstemperatuur is ernstig ontregeld als gevolg van het zonlicht, het kan oplopen tot 42 graden Celsius. Dit is levensgevaarlijk, men kan overlijden bij deze temperaturen.Door de warmte raakt de lichaamstemperatuur ontregeld en deze loopt omhoog. Door directe zonnestraling op het hoofd, wordt dit alleen maar erger en het temperatuurscentrum in de hersenen raakt van slag. Komt de temperatuur boven de 40ËšC, bestaat de kans op epileptische aanvallen en shock. Boven de 42ËšC kan het lichaam de temperatuurstijging niet meer aan, de temperatuur versneld en het slachtoffer sterft.

Klachten en verschijnselen bij een zonnesteek

De verschijnselen van een zonnesteek zijn:

  • hoge koorts
  • snelle hartslag
  • snelle en oppervlakkige ademhaling die in meer of mindere mate versuft raakt
  • verliezen van bewustzijn
  • in coma raken (bij zeer ernstige gevallen)

Wat doen bij een zonnesteek?
– Ga zo snel mogelijk uit de zon.
– Zoek rust en koelte op. Ga in een koele ruimte zitten of gebruik een ventilator met koele lucht.
– Wikkel u in natte lakens of besprenkel u met water.
– Hou uw ademhaling, temperatuur en hartslag in de gaten.

Wanneer naar de huisarts?
– Als de huid ernstig verbrand is. Koel eerst 15 minuten onder lauw stromend water. Ga daarna onmiddellijk naar eerste hulp.
– Als u blaren krijgt.
– Als u ongewone huiduitslag krijgt als u in de zon bent geweest.
– Zonnebrand bij baby’s en kleuters.
– Kinderen of ouderen met duizeligheid, misselijkheid en/of hoofdpijn.
– Bij hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid, braken of hartkloppingen.

Diagnose

Wanneer u na het zonnebaden klachten krijgt van misselijkheid, duizelig en/ of hoofdpijn, heeft u waarschijnlijk een zonnesteek.

Risicogroepen
Oudere mensen en mensen met overgewicht lopen grote kans op een zonnesteek. Tijdens het zonnen verliest het lichaam veel vocht en een ieder drinkt, over het algemeen, te weinig.

Een kleine zonnesteek kan al ernstige gevolgen hebben. Bij ouderen en kleine kinderen is het noodzaak om medische hulp in te schakelen. Bij gezonde jongeren en volwassenen zullen de klachten van de zonnesteek na een paar dagen goede therapie verdwenen zijn. Rust en koelte zijn belangrijk hierbij.

Maatregelen

  • niet te snel in de zon
  • niet te veel in de zon
  • zoek snel afkoeling
  • drink genoeg, het is niet de bedoeling dat u dorst krijgt
  • zet een pet op bij kleine kinderen en mensen met kale hoofden
  • bouw het aantal uur op dat u in de zon verblijft
  • gebruik zonnebrand met een hoge beschermingsfactor
  • laat kleine kinderen niet lang in de zon, zet ze in de schaduw
  • kleed kleine kinderen niet te warm
  • let op huisdieren

Behandeling

Is het slachtoffer er ernstig aan toe, is medische hulp geboden! In eerste instantie moet u ervoor zorgen dat het slachtoffer veel drinkt. Een zonnesteek gaat veelal gepaard met veel vochtverlies, door de warmte, dat nog eens wordt versterkt door te weinig vochtconsumptie.

  • haal de persoon uit de zon en leg hem/ haar in een gekoelde ruimte
  • is er sprake van sufheid, plotselinge hoge koorts, bel onmiddellijk medische hulp!
  • is de lichaamstemperatuur te hoog, gebruik een ventilator om koele lucht te laten ontstaan, totdat de temperatuur weer normaal is
  • wikkel het slachtoffer in natte lakens en/ of besprenkel hem/ haar met water
  • de vochthuishouding moet op peil gehouden worden
  • houd de ademhaling en hartslag constant in de gaten

Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza: “De zeer warme lucht bevindt zich vandaag nog boven Spanje waar het in het binnenland meer dan 40 graden wordt. Donderdag wordt het plaatselijk 35 graden in Frankrijk, vrijdag volgen de Benelux en Duitsland. Hoe zwaar het onweer bij ons gaat worden is nog een vraagteken. Op dit moment lijkt het mee te vallen, maar met deze hoge temperaturen zijn we extra alert.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen