Rotterdamse EHBO opvang bezoekers Shanghai Expo

Array

Bezoekers van de Shanghai Expo 2010 die onwel worden, krijgen opvang geschoeid op de leest van het Erasmus MC in Rotterdam.

Landenpaviljoens
De wereldtentoonstelling in Shanghai met ruim honderd opzienbarende landenpaviljoens en stedenpaviljoens duurt tot eind oktober. In zes maanden hoopt China minstens 70 miljoen belangstellenden te verwelkomen.

Gedegen voorbereid
De opvang van bezoekers die op het terrein onwel zijn geworden of een verwonding hebben opgelopen, is jarenlang voorbereid. Rotterdam en Shanghai zijn sinds 1979 zustersteden. Ziekenhuizen uit de twee havensteden onderhouden contacten op allerlei vakgebieden. Daarom vroeg het Ruijin Hospital het Erasmus MC expertise over te dragen op het gebied van organisatie van de traumazorg en opvang van slachtoffers bij massa-evenementen.

Samenwerking
“Het Erasmus MC en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben samen het Ruijin Hospital geadviseerd over vervoer van patienten, verdeling van gewonden over ziekenhuizen, inrichting van afdelingen Spoedeisende Hulp, benodigde faciliteiten en opvang van slachtoffers”, vertelt traumachirurg Dennis den Hartog. Zeventig Chinese artsen zijn door Rotterdamse collega’s getraind. Verpleegkundigen liepen stage en kregen bijscholing.

914 gewonden
Sinds de opening zijn 914 bezoekers per ambulance naar omliggende ziekenhuizen vervoerd (stand: 21 juni). Lichtgewonden worden op het terrein in zeven medische posten behandeld. Ruim 23.000 bezoekers hebben hiervan inmiddels gebruik gemaakt.

Onwel door hitte
Gewonden zijn veelal door de hitte onwel geworden. Hoge temperaturen resulteerden in flauwvallen en zonnesteken. Ernstige incidenten deden zich ook voor, zoals hartinfarcten. Er is geen melding gemaakt van overleden bezoekers.

Vogelgriep
Voor de vogelgriep heeft de Expo 2010 half juni een calamiteitenplan opgesteld. Dit naar aanleiding van een sterfgeval elders, op 3 juni in centraal-China.

gepubliceerd: 28 juni 2010

Recente artikelen