Zwarte doos voor de operatiekamer

Nederlandse onderzoekers en artsen hebben een zwarte doos voor in de operatiekamer ontwikkeld. Het principe is hetzelfde als dat van de black box in een vliegtuig: tijdens een operatie worden medische gegevens van de patient geregistreerd en de handelingen van artsen op beeld en geluid vastgelegd. Op deze manier kunnen fouten worden geanalyseerd.

Het systeem slaat alle relevante gegevens tijdens kritische processen op. Naast film- en audio-opnamen worden bijvoorbeeld ook de wee-activiteit en de hartfrequenties van moeder en kind opgeslagen. Zo is het systeem een complete ‘medical data recorder’.

Volgens anaesthesioloog Rob Slappendel, die het systeem mede ontwikkelde, wil het Amphia Ziekenhuis het daadwerkelijk in gebruik gaan nemen. Ook meldt hij dat er interesse bestaat vanuit andere ziekenhuizen. Wel moet nog goed gekeken worden naar enkele juridische aspecten. Zo moet de privacy van patienten en artsen gewaarborgd worden. Mogelijk worden de gegevens uit de zwarte doos gekoppeld aan het medisch dossier van de patient. In dat geval zouden patienten de gegevens ook kunnen opvragen.

Hoofdinspecteur Wim Schellekens van de IGZ is enthousiast over het systeem: “Zo laat het veld zien dat het zich toetsbaar op wil stellen.” Wel wijst ook hij erop dat de privacy van patienten gewaarborgd moet zijn. Mede om die reden blijft het medisch dossier van de patient voor de IGZ leidend. Dat betekent daOok in andere ziekenhuizen wordt er al gewerkt aan het vergroten van de patientveiligheid. Zo maakt het Oogziekenhuis in Rotterdam gebruik van filmopnamen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen is onlangs gestart met het filmen van bevallingen.t ziekenhuizen de zwarte doos ook alleen voor hun eigen kwaliteitsbeleid mogen gebruiken, zoals nu gebeurt in het Oogziekenhuis.

Ook in andere ziekenhuizen wordt er al gewerkt aan het vergroten van de patientveiligheid. Zo maakt het Oogziekenhuis in Rotterdam gebruik van filmopnamen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen is onlangs gestart met het filmen van bevallingen.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen