Klink bezocht Petten

Array

Belang reactor
Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezocht woensdag het NRG in Petten. Hij heeft zich door diverse deskundigen laten voorlichten over de rol die Nederland speelt op de internationale markt voor medische isotopen en de noodzaak om de nieuwe onderzoeksreactor PALLAS te realiseren.

NRG wil in Petten een nieuwe reactor bouwen onder de naam PALLAS. Met PALLAS behoudt Nederland volgens NRG zijn kennispositie op het gebied van nucleaire technologie en waarborgt het, samen met een kleine groep andere landen, de productie van medische isotopen.NRG is exploitant van de Hoge Flux Reactor (HFR), die wordt gebruikt voor nucleair energieonderzoek en de productie van medische isotopen. Een van de ambities van NRG is om de HFR te vervangen door een nieuwe reactor: PALLAS.

Met PALLAS behoudt Nederland zijn kennispositie op het gebied van nucleaire technologie (denk aan de verduurzaming van kernenergie) en waarborgt het – samen met een kleine groep andere landen – voorzieningszekerheid op de Europese en internationale markt van radioactieve geneesmiddelen.

Gemiddeld worden er wereldwijd 24.000 patienten per dag met isotopen uit Petten behandeld. NRG is daarmee de op één na grootste producent ter wereld. Isotopen worden onder meer ingezet voor het stellen van diagnoses (scans), bij (kanker)therapie en pijnbestrijding.

Een van de sprekers woensdag is Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. Hij zal onder andere uitleggen waarom reactorisotopen nu en in de toekomst essentieel zijn voor de gezondheidszorg. Hopelijk heeft dit ook tot resultaat dat het ministerie de benodigde financiering (€450.000) vrijmaakt om een toekomstgerichte Back-up functie in de onderzoeksreactor in Delft te realiseren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen