Arib wil beter verloskundig systeem

Array

Khadija Arib van de PvdA wil  het verloskundig systeem aanpakken om onnodige hoge babysterfte te voorkomen.  Gisteren heeft ze daarover  vragen gesteld aan demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid). Ze heeft Klink gevraagd  onmiddellijk maatregelen te nemen voor een betere samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen. Uit een zogeheten signalementstudie van een groep wetenschappers van Erasmus Medisch Centrum bleek eerder deze week dat veel risicozwangerschappen niet worden herkend, waardoor  de babysterfte in Nederland erg hoog is.

Samenwerking
In ons land selecteren verloskundigen de risicozwangerschappen en geven dat aan bij de gynaecoloog. De onderzoekers pleiten voor een andere opzet met een intensievere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Arib heeft eind vorig jaar al de minister gevraagd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit te laten zoeken of slechte samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen babysterfte in de hand werkt. Zij reageerde toen op de uitspraak van hoogleraar verloskunde Gerard Visser dat verloskundigen zwangere vrouwen sneller naar een vrouwenarts moeten sturen. De verloskundigen zouden de zorg voor hoogzwangere vrouwen te lang bij zich houden.

Financiele prikkel
Het PvdA-Kamerlid vindt dat een einde moet komen aan de ‘domeindiscussie’ tussen verloskundigen en gynaecologen. Volgens haar is er nu een financiele prikkel voor zorgverleners om patienten bij zich te houden en vraagt Klink te onderzoeken hoe dit veranderd kan worden. Ook vraagt Arib onderzoek naar de risico’s van bevallen na de 37e week van zwangerschap. Hoogleraar Visser pleitte eerder al voor een standaardcontrole van alle vrouwen die 38 weken zwanger zijn om risico’s uit te sluiten.

Veiligheid
Het PvdA-Kamerlid stelt bovendien dat met het onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum voor veel zwangeren onduidelijkheid is ontstaan over de veiligheid van thuisbevallen. Zij vraagt Klink of de algemene stelling dat de thuisbevalling voor grote groepen vrouwen de beste optie is, moet worden herzien. Verder wil Arib een publiekscampagne om te waarschuwen voor de risico’s van alcoholgebruik en roken voor zwangeren en hun ongeboren kind.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen