Longalliantie Nederland pleit voor nationaal programma

Array

Vorige week maandag stond op deze site een bericht over de stilte op het middenveld van de gezondheidszorg, wat opvalt in deze weken van kabinetsformatie.  De Long Alliantie Nederland (LAN), de federatieve vereniging op het gebied van chronische longziekten, evenwel is niet stil op het middenveld.  Op 29 juni heeft de LAN zijn boodschap voor de komende jaren persoonlijk overhandigd aan een delegatie van Tweede Kamerleden. Zij vindt dat een Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten wordt uitgevoerd. Het aantal chronische longpatienten neemt toe van 1 miljoen naar ruim 1,3 miljoen mensen.

Als het kabinet niets doet, gaat dat zorgen voor nog veel meer leed. En ook voor een groot probleem om de zorg op een kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare manier uit te voeren. Een Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten moet problemen zoveel mogelijk voorkomen en zorgen voor minder leed en betere kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de chronische longzorg in Nederland, nu en in de toekomst.

De LAN pleit voor  preventie (bijvoorbeeld op het gebied van het terugdringen van het aantal rokers), het doorgaan met integrale zorgverlening, versterking van de positie van de patient door met betere mogelijkheden voor zelfmanagement, meer ruimte voor onderzoek en innovatie om chronische longziekten beter te bestrijden. De LAN vindt  dat de chronische longzorg grote meerwaarde heeft voor patient en samenleving en dat bij het op orde krijgen van de overheidsfinancien deze meerwaarde goed in ogenschouw moet blijven. Wilt u de gehele LAN-tekst lezen? Klik dan hier. Tot zover dit bericht.

Recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek van de geïntegreerde zorg bij COPD patienten, dat is de titel van het vierde nationale congres op donderdag 14 oktober 2010, van 9.00 tot 17.00 uur in het Educatorium van de Universiteit Utrecht. Het Julius Centrum organiseert dat congres samen met de Longalliantie Nederland en het Astmafonds. Daar komt het bovengenoemde Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten ook weer aan de orde. Op dat congres spreken tal van nationaal bekende en internationaal gerenommeerde sprekers. Er is ruimte voor twee sprekers voor de sessie praktijkprojecten. Het Julius Centrum nodigt u uit een samenvatting in te dienen voor een presentatie tijdens het congres. De samenvatting dient vóór 19 juli 2010 bij ons binnen te zijn. Noteer alvast de datum van het congres. De definitieve brochure komt in augustus uit.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen