NKI-AVL blij met komst Nationaal Kinderoncologisch Centrum

Array

Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) is verheugd over de keuze van het NKOC om het toekomstig Nationaal Kinderoncologisch Centrum te realiseren op het terrein van het NKI-AVL. Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van het NKI-AVL prof. dr. Anton Berns, ‘zal  een voor Nederland en Europa uniek samenwerkingsverband ontstaan dat zal leiden tot kankerbehandeling en kankeronderzoek voor zowel kinderen als volwassenen op wereldniveau’.

Het NKI-AVL is gespecialiseerd in het behandelen van volwassen patienten met kanker. Daarnaast wordt fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek verricht naar kanker. Volgens een internationale commissie behoort het kankeronderzoek van het NKI-AVL tot de wereldtop, zo is recent gebleken tijdens een beoordeling van het instituut die eens in de vijf jaar plaatsvindt. Samenwerking met het NKOC dat zich geheel op kinderkanker richt, zal volgens het NKI-AVL tot wederzijdse versterking leiden op het gebied van behandeling en onderzoek. Verwacht wordt dat deze bundeling van expertise op diverse gebieden nog meer getalenteerde onderzoekers en specialisten aan zal trekken waardoor de kritische massa aan kankeronderzoekers en behandelaars verder toeneemt. Patienten van alle leeftijdsgroepen kunnen optimaal profiteren van de expertise van de beide organisaties.  Dit zijn ook de redenen voor het NKI-AVL geweest om mee te doen aan de locatiekeuzeprocedure die door het NKOC werd uitgeschreven.

De vestiging van het NKOC naast het NKI-AVL wordt gesteund door VWS en KWF Kankerbestrijding, die in de basisfinanciering van het NKI voorzien. VWS is onder de gegeven omstandigheden blij met de keuze voor het NKI-AVL.

KWF Kankerbestrijding is al jaren voorstander van een nationaal  programma kinderoncologie. De samenwerking van NKI-AVL met het NKOC maakt dit programma mogelijk. KWF Kankerbestrijding juicht daarom deze ontwikkeling van harte  toe.

De samenwerking kan verder rekenen op steun van het gemeentebestuur van Amsterdam, de provincie Noord-Holland en het Slotervaartziekenhuis. Van alle relevante partijen is commitment verkregen voor stedenbouwkundige inpassing. De gesprekken tussen het NKOC en het NKI-AVL zullen zo snel mogelijk plaatsvinden, zodat het NKOC haar deuren in 2013 kan openen.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen