Q-koorts in stro niet opmerkelijk

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft op verzoek van geitenhouders onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de q-koortsbacterie in stro. Wij doen dit soort onderzoek omdat we in het belang van de volksgezondheid meer willen weten over de verspreiding van deze ziekteverwekker. Er zijn tien pakken stro onderzocht en in alle tien bleek het DNA van de q-koortsbacterie te zitten. Het was echter al langer bekend dat de q-koortsbacterie wijdverspreid in het milieu voorkomt. Het is dus niet opmerkelijk dat het DNA van de bacterie ook in stro wordt gevonden.

Eerder onderzoek van het Amerikaanse instituut CDC (Center for Disease Control and Prevention) toonde aan dat de q-koortsbacterie niet alleen in een landelijke omgeving wordt aangetroffen maar ook in een stedelijke omgeving. Vorige week hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het CDC hun ervaringen met de bacterie uitgewisseld. Binnenkort gaan de twee organisaties samenwerken om actief kennis uit te wisselen.

Het CDC heeft in Amerika onderzocht of de q-koortsbacterie voorkomt in stedelijke omgevingen zoals postkantoren en warenhuizen. Ook daar kon DNA van de q-koortsbacterie aangetoond worden.

Blootstelling gewoon
De blootstelling aan de bacterie lijkt dus gewoner dan werd gedacht. Dit wetende, is het opvallend dat er niet veel meer q-koorts meldingen zijn. Kennelijk kan de bacterie dus aanwezig zijn zonder dat veel mensen ziek worden. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat er verschillende soorten q-koortsbacterien zijn, waarbij de ene ziekmakend is en de ander niet. Welke soorten er zijn, welke daarvan mensen ziek kunnen maken en waarom, is onderwerp van wereldwijd onderzoek. Sinds de Nederlandse epidemie vindt dit onderzoek ook op verschillende laboratoria in Nederland plaats waaronder op het laboratorium voor Medische Microbiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het laboratorium werkt hierin samen met het RIVM

Recente artikelen